Aan de slag tijdens het Weekend van de Wetenschap

Gratis wetenschapsfestival voor het hele gezin

Nieuws door
Foto 1. Met een wetenschapper aan de slag tijdens het Weekend van de Wetenschap. Foto: DigiDaan

archief oud artikel 30 september 2023 Wetenschap Landelijk Stel vragen over van alles en leer van de wetenschap tijdens het Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober! Tijdens dit weekend ben je welkom bij een waterschap, sterrenwacht of een boeiend museum voor een kijkje achter de schermen. Leer hoe een telescoop werkt, bouw een stuw en vraag je bij alles af: hoe werkt het eigenlijk?

Gratis naar NEMO

Het Weekend van de Wetenschap geeft iedereen, van jong tot oud, de kans om achter de schermen te kijken bij allerlei organisaties. Echte wetenschappers geven antwoord op moeilijke vragen, musea laten je meekijken met restauraties en je kunt proefjes doen in laboratoriums. Super leuk voor iedereen die zich in het dagelijks leven wel eens afvraagt: hoe werkt dat nou eigenlijk? Het gratis wetenschapsfestival wordt georganiseerd door NEMO Science Museum. En natuurlijk is er ook in dit museum van alles te beleven! Op zaterdag 8 oktober geven ruim 40 wetenschappers antwoord op moeilijke vragen van kinderen tijdens de Klokhuis Vragendag. En er zijn nog veel meer leuke workshops en activiteiten, ook op zondag 9 oktober.

Foto 2. Samen proefjes doen. Foto: DigiDaan

Hotspots door heel Nederland

In een weekend kun je heel veel doen en leren, helemaal als je de hotspots van het Weekend van de Wetenschap weet te vinden. Verspreid door heel Nederland vind je deze hotspots, waar je op korte afstand van elkaar meerdere locaties kunt bezoeken. Onder meer in deze steden vind je heel veel leuke wetenschappelijke activiteiten:

  • In de Spoorzone in Tilburg ga je op zoek naar sporen in Natuurmuseum Brabant en voer je een echt bodemonderzoek uit in Bibliotheek de LocHal. Het Ontdekstation nodigt kinderen vanaf zeven jaar uit om een 3D-bril of een schaduwspel te maken in het speciale Ontdeklab. Super leuk en leerzaam!
  • Leiden barst van de wetenschappelijke musea en je kunt hier dan ook verschillende locaties bezoeken op 7 & 8 oktober. Bezoek gratis Rijksmuseum Boerhaave en doe mee aan allerlei proefjes om je lichaam te testen. Of ga langs in het Dinolab van Naturalis om echte dinosaurusbotten van dichtbij te zien! Op zondag is er een Experimentenplein bij de Universiteit Leiden vol gave experimenten om aan mee te doen.
  • Middelburg is het wetenschapscentrum van Zeeland, waar de ZB Bibiliotheek en het Joint Research Center op zaterdag 7 oktober zijn omgetoverd tot een groot laboratorium. Kinderen kunnen hier gratis zonne-energiebootjes maken, rijden in een mini-Tesla, een show bekijken en nog veel meer!
  • In Leeuwarden ontdek je op zaterdag 7 oktober het voedsel van de toekomst, klaargemaakt door niemand minder dan topkok Pierre Wind. Op Campus Fryslân worden de smaakpapillen geprikkeld en kies je uit de interactieve snackautomaat. Op zondag 8 oktober neemt wetenschapper Auke-Florian je in Natuurmuseum Fryslân mee in zijn fascinerende onderzoek naar plastic in de natuur.

Bekijk hier het complete programma van Weekend van de Wetenschap en vind een gave activiteit in de buurt!

Sterrenwachten en waterschappen

Het leuke van het Weekend van de Wetenschap is dat je op plekken komt waar je normaal niet mag komen. Zo kun je op bezoek bij een waterschap in de buurt om erachter te komen wat hier allemaal gebeurt. Kom op bezoek in het laboratorium en de rioolwaterzuivering in Groningse Veendam of sluit aan bij een rondleiding door het laboratorium van Wetterskip Fryslân. Bouw een eigen stuw en doe mee met proefjes! Benieuwd naar het leven en de kwaliteit van het water in de buurt? Neem een potje water mee om het door de experts van Wetterskip Fryslân te laten testen. Ook heel interessant zijn de sterrenwachten die door heel het land hun deuren voor je openen. Hier steek je heel veel over astronomie, kijk je door een grote telescoop en staan er allerlei proefjes en demonstraties op het programma. Ga snel op zoek naar een sterrenwacht in de buurt en check de agenda!

Foto 3. Op bezoek bij bedrijven waar je anders nooit komt. Foto: DigiDaan

Zin in? Bekijk vast de aftermovie van 2022

Meer leuke evenementen in oktober

Geen zin in wetenschappelijke activiteiten? Er staan in oktober nog meer leuke evenementen op de kalender.
Foto 4. Duik in de wereld van de wetenschap tijdens het Weekend van de Wetenschap. Foto: DigiDaan

Laatst gewijzigd: 2023-10-05 14:15:02 · Gepubliceerd: 30 september 2023 - 999