1

Herfstvakantie in Het Scheepvaartmuseum

Leuke activiteiten voor kinderen in de herfstvakantie

Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Hoe was het aan boord van een VOC-schip? Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

archief oud artikel 18 oktober 2023 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Zet koers naar Het Scheepvaartmuseum deze herfstvakantie! In dit indrukwekkende museum in Amsterdam zie je hoe groot een walvis is, maak je een tour langs allerlei boten en ga je aan de slag met een eigen zeemonster. En laat je inspireren door de enorme krokodil Bigi Kayman!

Op de rug van reuzenkrokodil Bigi Kayman

Vluchten om vrij te zijn, zou jij het durven? Maak in Het Scheepvaartmuseum kennis met het boek Op de rug van Bigi Kayman van Henna Goudzand Nahar over de Brooskampers die vluchten uit de slavernij. Volgens de legende droeg de enorme krokodil Bigi Kayman hen over het water naar het land tussen de Surinamerivier en de Boven-Commewijne. Geïnspireerd door de kleurrijke tekeningen in het boek van kunstenaar Hedy Tjin mogen kinderen in Het Scheepvaartmuseum een mooie tekening maken over hoe zij zouden vluchten over water.

Tip: op zondag 22 oktober om 11:00 uur en 13:00 uur leest Henna Goudzand Nahar voor haar boek en zingt ze samen met kinderen het lied over de enorme krokodil Bigi Kayman.

Foto 2. Kinderen maken een mooie tekening naar aanleiding van het boek Op de rug van Bigi Kayman. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

Botenroute en junior audiotour

Het Scheepvaartmuseum staat er vol mee: boten! En met de speciale Botenroute (6+) kun je ze allemaal vinden, van klein tot heel groot. Haal deze route op bij het Open Plein en dwaal door het hele museum. Of ga op pad met de junior audiotour en kom erachter wat er allemaal op de zee gebeurde. Stap aan boord van VOC-schip Amsterdam en waan je voor even kapitein in de kapiteinshut of ga lekker chillen in een hangmat. Benieuwd hoe het leven aan boord was? Luister naar de junior audiotour en je komt erachter wat ze eigenlijk te eten hadden op een VOC-schip.

Foto 3. Even chillen in een hangmat aan boord van het VOC-schip Amsterdam. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

Het verhaal van de walvis

Ontmoet het grootste dier van de zee in de familietentoonstelling Het verhaal van de walvis. Kinderen vanaf zes jaar leren hier meer over de walvis als bedreigde diersoort, de walvisjacht en hoe we nu naar de walvis kijken. Kruip in een walvis, voel aan z'n tong en zie aan de wand hoe groot een walvis is vergeleken met een mens, een stadsbus, een olifant of een dinosaurus. Ze zijn enorm! Confronterend is het laatste deel van de expositie, waar een walvisstaart bedekt met plastic en ander afval centraal staat. Wist je dat een plastic flesje 500 jaar nodig heeft om te vergaan? En dat een batterij helemaal nooit vergaat?

Foto 4. Leer meer over de walvis in een gave familietentoonstelling. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

Op avontuur met Duiker Doris

Voor de allerkleinsten vanaf twee jaar is er de interactieve tentoonstelling Duiker Doris. Een echt speelparadijs voor de jongste museumbezoekers van Het Scheepvaartmuseum. Hier 'duiken' ze onder in de golven en kruipen door een zeewierbos. Alles in deze mooi vormgegeven speelplaats draait om het verhaal van Duiker Doris. Kinderen halen in de herfstvakantie gratis een zeemonster-kleur-doe-plaat op in het restaurant om zelf een zeemonster te maken! Op de kleurplaat staan al veel zeemonsters, maar die zijn niet helemaal compleet. Alle ruimte om zelf je fantasie op los te laten dus. Wordt het een lief monster of juist een hele boze? Alles mag!

Foto 5. De allerjongste museumbezoekertjes gaan op avontuur met Duiker Doris. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

Handige informatie

  • De herfstvakantie in Het Scheepvaartmuseum duurt van 14 tot en met 29 oktober 2023.
  • Het museum is elke dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur.
  • Met een geldig museumentreebewijs kun je gratis aan alle activiteiten deelnemen.
  • Je hoeft je niet vooraf aan te melden voor de extra activiteiten, dit kan in het museum bij de informatiebalie op het open plein.
Foto 6. Ga aan de slag en maak zelf een mooi zeemonster. Foto: Het Scheepvaartmuseum © Twycer

Laatst gewijzigd: 2023-10-18 17:48:14 · Gepubliceerd: 18 oktober 2023 - 1010