1

Op bezoek bij Sinterklaas in zijn huis of kasteel

Hier kun je de Sint vinden

Sinterklaas activiteiten Redactioneel door
Foto 1. Het is een gezellige boel in de Stad van Sinterklaas. Foto: Museumpark Archeon

archief oud artikel 8 november 2023 Cultuur Landelijk Zie ginds, daar is de Sint uit Spanje weer! Vanaf 18 november logeert de goedheiligman weer een paar weken in ons land en kunnen we ons verheugen op cadeaus en lekkers. Wil je de Sint wel eens de hand schudden en een kijkje nemen bij de drukke pietjes? Op deze locaties kun je de komende weken op bezoek bij Sinterklaas. Een hele ervaring voor de kinderen!

Haal een Pietendiploma in Archeon

Alphen a/d Rijn, Zuid-Holland - In Alphen aan den Rijn verblijft Sinterklaas in Archeon, dat in de weekenden verandert in de Stad van Sinterklaas. Kinderen kunnen de plek bewonderen waar de Sint woont en komen onder andere de inpakpiet, de paardenpiet en de timmerpiet tegen. Mmm, bij de bakkerij ruikt het heerlijk, want daar is de pepernotenpiet druk aan het werk. In de pietenhuisjes kunnen kinderen knutselen met de oerpieten, meedoen aan de pietentraining en nog veel meer. Zo helpt Archeon de kinderen bij het verwezenlijken van hun grote droom: Piet worden. Met een welverdiend pietendiploma in de hand, gaan de blije snoetjes weer terug naar huis. Voor ouders en kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven (verklapt, sorry), is er tentoonstelling te zien over de man aan wie het traditionele kinderfeest zijn naam dankt.

De Stad van Sinterklaas op 18, 19, 25 en 26 november en 2 en 3 december geopend van 9:30 uur tot 17:00 uur.

Foto 2. Welkom in de Stad van Sint! Foto: Archeon

Er is een Sinterklaasschat gevonden!

Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant - Ook Kasteel Heeswijk is tot aan pakjesavond op 5 december gereserveerd voor de Sint. Na nachtenlang schoenen vullen, is het natuurlijk het wel zo prettig om ergens lekker warm het grote boek bij te werken. In Heeswijk is de opwinding dit jaar groot, want er is een Sinterklaasschat gevonden! Een paar Pieten hebben een echte tijdscapsule naar boven gehaald, vol rare voorwerpen. De oude Pieten weten wel raad met de cassettebandjes en andere spullen, maar de jonge Pieten vinden de nieuwe muziek, het speelgoed en lekkers van nu veel beter. Wat vind jij? Ontdek al het oude nieuwe speelgoed en smul mee van het snoepgoed. Tijdens de weekenden zijn Sint en zijn Pieten zelf aanwezig om mee te dansen op oude en nieuwe muziek. Dans je mee?

'De Schat van 5 december' is vanaf 21 november tot en met 5 december iedere dinsdag tot en met zondag te bezoeken. Doordeweeks is het bezoek prikkelarm en in de weekenden is er wat meer drukte en feest als Sint ook aanwezig is.

Foto 3. Op 25 november staat er een fandag voor Ozosnel op het programma in Kasteel Heeswijk. Foto: Kasteel Heeswijk

Kasteel Muiderslot wordt Kasteel van Sinterklaas

Muiden, Noord-Holland - Hoe woont Sinterklaas eigenlijk als hij in Nederland is? Dat wil ieder kind graag weten. Jaarlijks worden daarom kastelen in het hele land omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas. Op Kasteel Muiderslot ontvangen ze de speciaal uit Spanje overgevlogen oude baas weer met alle liefde. In de weekenden van 18 november tot en met 3 december kan jong en oud bij de Sint op bezoek in het Kasteel van Sinterklaas. Er moeten pakjes ingepakt en gedichten geschreven, dus de kinderen kunnen hun pietenvaardigheden goed oefenen. Neem een kijkje in de pakjeskamer en de slaapkamer van de Sint en breng een mooie kleurplaat voor hem mee. Een bezoekje aan Kasteel Muiderslot is voor de jongsten onder ons een herinnering om nooit meer te vergeten.

Kom ook van 18 november tot en met 3 december van dinsdag tot en met vrijdag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Let op: alleen in het weekend zijn de Sint, zijn pieten en het paard aanwezig.

Foto 4. In het weekend kan het paard van Sinterklaas even uitrusten bij het kasteel. Foto: Muiderslot

Sinterklaas in Museum Catharijneconvent

Utrecht, Utrecht - Sinterklaas logeert ook dit jaar weer in het Huis van Sinterklaas in Museum Catharijneconvent en wil graag al die lieve kindertjes ontmoeten. Iedereen is welkom om op bezoek te komen bij de beste Sint, die er ontzettend naar uit kijkt iedereen weer te zien. In het gezellige Huis van Sinterklaas hoor je nog veel meer over het leven van Sinterklaas en beleef je spannende avonturen. Waarom is de Sint zo’n groot waterliefhebber? Je weet het na een bezoek precies! Van 18 november tot en met 5 december is de Sint van maandag tot en met zondag thuis. Wees er snel bij! De tickets voor het Huis van Sinterklaas zijn altijd snel uitverkocht!

Foto 5. Kom gezellig langs in het Huis van Sinterklaas bij Museum Catharijneconvent. Foto: Femke Lockefeer

Help de Douanepiet bij SintAirways

Lelystad, Flevoland - Hoe krijgt de Sint zijn cadeautjes op tijd bij alle kinderen in Nederland? Met het vliegtuig natuurlijk! Bij Luchtvaartmuseum Aviodrome zijn Pieten keihard aan de slag met het controleren en sorteren van alle pakketjes. Je vindt er Pietloten die wel wat hulp kunnen gebruiken met het tanken van de vliegtuigen en het uitstippelen van de routes. Kinderen hebben de tijd van hun leven en leren ook nog iets over hoe het er op een vliegveld aan toe gaat. Sinterklaas zelf is niet aanwezig tijdens SintAIRklaas, des meer hulp kunnen ze in Aviodrome gebruiken! Help ook een handje op 18, 19, 25 en 26 november of 2 en 3 december tijdens SintAIRklaas.

Foto 6. Help de Sint met het versturen van cadeaus via de speciale luchtpost. Foto: Aviodrome

Dolle boel in het Kasteel van Sinterklaas

Helmond, Noord-Brabant Aan de poort van het Kasteel van Sinterklaas komt Wegwijspiet je al tegemoet! Ga je mee naar binnen? Ontdek de zes magische kamers van het kasteel, waar je heel veel pietjes ontmoet! Spiek even in de pakjeskamer stampvol ingepakte cadeautjes en ga op bezoek in de pietenschool. Hier leren de Schoorsteenpieten hoe ze pakjes bezorgen, ook als ze daarvoor over daken vol zonnepanelen moeten klimmen. In de bakkerij is het een melige boel met de Bakkerspieten die heel veel lekkers bakken. En wie zoet is mag op bezoek in de werkkamer van Sint, die graag een praatje met je maakt. Een hele belevenis voor kinderen! Buiten het Kasteel is er op het gratis toegankelijke voorterrein van alles te beleven. Help zoeken naar de chocoladeletters of maak een ritje in de draaimolen. Voor de Knutselclub en het Theater van Sinterklaas heb je wel tickets nodig.

Het Kasteel van Sinterklaas is open van 21 november tot en met 4 december. Let op: de tickets worden in twee lotingsrondes verkocht. Inschrijven vanaf 6 november.

Op bezoek in het Pietendorp

Enkhuizen, Noord-Holland In het Zuiderzeemuseum wemelt het van de pieten! Danspieten, Sportpieten en Bakpieten hebben een tijdelijk onderkomen gevonden in het buitenmuseum en maken er een dolle boel van. Kom op bezoek in dit gezellige Pietendorp en kom erachter welke Piet je bent bij het Pietenmeetpunt. Ga dan eerst nog even langs bij Ozosnel die braaf staat te wachten in zijn stal en dan snel door naar de pepernotenbakkerijen waar voortdurend verse pepernoten uit de oven rollen. Doe mee aan het pakjes-stapelen-spel en de pepernotenquiz en ga de strijd aan in de Pietenbootcamp. Nieuw dit jaar is de Silent Pieten Disco en de 'leuke vertelvoorstelling Pomtidom viert Sinterklaas' in het schooltje.

Het Pietendorp kun je bezoeken op 25 en 26 november en 3 december. Voor kinderen die prikkelgevoelig zijn is er dit jaar een prikkelarme ochtend op zaterdag 25 november.

Foto 7. Doe mee aan het pakjes-stapelen-spel in gezellige Pietendorp. Foto: Studio Merike

Ook leuk

Foto 8. Kom gezellig langs in het Huis van Sinterklaas bij Museum Catharijneconvent. Foto: Femke Lockefeer

Laatst gewijzigd: 2023-11-07 15:05:37 · Gepubliceerd: 8 november 2023 - 1187

Activiteiten Museumpark Archeon

Nu te bezoeken

De Romeinen komen!


Tijdens het Romeins weekend vinden op Archeon diverse activiteiten plaats met een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen te bewonderen is.

Vanaf volgende week te bezoeken

Zondagsbrunch


Op meerdere zondagen per jaar kun je bij Archeon genieten van een heerlijke zondagsbrunch met de hele familie.

Binnen enkele weken te bezoeken

Internationaal Viking Festival


Tijdens het Internationaal Viking weekend veroveren Vikingen Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn.

Moederdagbrunch


Wil jij je moeder eens lekker verwennen! Dan regelt Archeon een heerlijke Moederdagbrunch voor jullie. Alle moeders worden deze dag extra in het zonnetje gezet en ontvangen een Moederdag goodiebag.

17e eeuws weekend


Komen jullie van 18 tot en met 20 mei naar het 17e eeuws weekend? Het wordt een weekend om niet te vergeten!