1

Deze 8 bijzondere kerstmarkten wil je niet missen

Kom in de ultieme kerstsfeer op een gezellige kerstmarkt

Bezoek een kerstmarkt Nieuws door
Foto 1. Kraampjes vol kerstspullen en cadeautjes, fonkelende lichtjes, warme chocolademelk en glühwein: het is weer tijd voor de kerstmarkten! Foto: freestocks via Unsplash

archief oud artikel 6 november 2023 Toerisme Landelijk Het is nog volop herfst, maar de eerste kerstmarkten komen er al aan! Geniet van glühwein, oliebollen en warme chocolademelk en vind de leukste cadeautjes voor de feestdagen. Wij zochten de gezelligste kerstmarkten voor je op, voor de ultieme voorpret.

Kerstnostalgie in Soest

Soest, Utrecht - Dit jaar kun je weer terecht in het kerstdorpje van KerstNostalgie, waar de vuurtjes knapperen in de vuurkorven en de kerstproducten en kerstcadeautjes liggen te wachten in schattige huisjes. Van brocante tot kerstgroen: hier vind je het. Het dak van de levende kerststal lijkt te bezwijken onder het stro, maar is gelukkig stevig genoeg voor alle dieren die er leven rondom de kribbe met het kerstkind. Terwijl je zelf lekker shopt knutselen de kinderen in de boshut van Henk de Houthakker, of bakken hun eigen broodje boven het vuur. Stap ook zeker even het tuincentrum in waar prachtig versierde bomen en kerstdecoraties staan te pronken en te twinkelen.

● Van 11 november tot en met 23 december elke dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 2. Winkelen in de huisjes van het KerstNostalgie kerstdorp. Foto: DagjeWeg.NL

Sprookje op Paleis Soestdijk

Baarn, Utrecht - Voor Kerst met een koninklijk tintje ga je naar Spirit of Winter op Paleis Soestdijk. Flaneer langs de stands in de tuinen van het paleis en shop naar hartenlust. Drink koffie met zelf geroosterde marshmallows in de voormalige Oranjerie, waar een band live kerstmuziek speelt. Bekijk de demonstraties en ga naar de live cooking show van chef-kok Dee. En bezoek de formele lunch van butler Cornelis, die je meteen alles leert over de kerstetiquette. Allemaal rondom het prachtig verlichte Paleis Soestdijk! Vooral wanneer het donker wordt is deze kerstmarkt een plaatje, als alle lichtjes twinkelen en vuurtjes flakkeren.

● Op 16 tot en met 19 november, geopend van 11:00 uur tot 20:00 uur. Zondag 19 november open tot 18:00 uur.

Foto 3. Bezoek de formele lunch van butler Cornelis en leer alles over de kerstetiquette voor je eigen kerstdiner. Foto: Claudia Beaumont

Ondergronds in Valkenburg

Valkenburg, Limburg - Ook onder de grond kun je kerstmarkten vinden! Bij de Kerstmarkt in de Gemeentegrot van Valkenburg dwaal je van kraampje naar kraampje door sfeervol verlichte mergelgangen. Alles is uit de kast getrokken om elk hoekje in kerstsferen te hullen: van duizenden kleine lichtjes tot rijkelijk versierde decors. Geniet tussendoor van kersthapjes en -drankjes en koop naast cadeautjes meteen iets moois voor in de kerstboom thuis. Wel even online tickets reserveren zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

● Van 17 november tot en met 30 december open van 11:00 uur tot 19:00 uur, op zaterdag en zondag open vanaf 10:00 uur. Op 24, 26 en 30 december open tot 18:00 uur en gesloten op 25 december.

Foto 4. Duik onder in de gezellige Gemeentegrot, vol lichtjes en andere kerstdecoratie. Foto: Kerststad Valkenburg

Kerstmarkt in Bourtange

Bourtange, Groningen - Stap even terug in de tijd voor dat ouderwetse wintergevoel bij de Kerstmarkt in Vesting Bourtange. De hele vesting is prachtig verlicht, de bruggen en toegangswegen zijn versierd met duizenden lichtjes en op de vestingwallen staan tientallen verlichte kerstbomen. Luister op het Marktplein bij de grote kerstboom naar koren die kerstliederen zingen en snuffel rond in de bijna 100 kramen, die verspreid staan over de diverse pleinen en bastions. Uiteraard ontbreken de Glühwein en de warme chocolademelk niet. Bij de invallende duisternis neemt de sfeer alleen maar toe. En weet je waarom deze kerstmarkt bekend staat als een van de mooiste in Nederland.

● Op 2 & 3, 9 & 10 en 16 & 17 december. Op de zaterdagen geopend van 11:00 uur tot 21:00 uur, op de zondagen van 11:00 uur tot 18:00 uur.

Royal Christmas Fair in Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland - In het historische centrum van Den Haag twinkelen weer duizenden lichtjes tijdens de Royal Christmas Fair. Aan het Lange Voorhout staan de kersthuisjes al te wachten met leuke cadeaus en fraaie kerstversieringen. Drink warme glühwein bij een van de vuurtjes, luister naar kerstkoren en verhalenvertellers en neem een selfie in de arrenslee. Het lijkt alsof het al Kerst is! Ook voor kinderen is er van alles te doen, onder andere de kerstman ontmoeten. Die is er vrijwel elke dag.

● Op donderdag 7 december opent de markt om 17:00 uur en is daarna tot en met vrijdag 23 december te bezoeken van 12:00 uur tot 21:00 uur. Behalve op maandag 18 december, dan is de fair dicht.

Foto 5. Maak op de Royal Christmas Fair tussen het shoppen door een winterse foto in de arrenslee. Foto: Anne de Rijk

Winterdorp in Hattem

Hattem, Gelderland - Eén keer per jaar wordt het mooie vestingstadje Hattem omgetoverd tot een sfeervol winterdorp tijdens hun Winterfestijn. Struin gezellig door dit mooie middeleeuwse stadje, smul van lekkernijen, geniet van straattheater en shop lekker rond op de kerstmarkt. De kraampjes vind je rondom en op het Kerkplein. Daar hebben ze met de hand gemaakte cadeaus en hebbedingetjes, spullen om je huis in kerstsfeer te brengen en nog veel meer. De live muziek, zangkoren en knetterende vuurkorven zorgen voor een gezellige sfeer.

● Op vrijdag 8 december, van 14.00 uur tot 21.00 uur.

Foto 6. Ook dit jaar is Hattem omgetoverd tot een winterdorp met gezellige kerstmarkt. Foto: Visit Hattem

Kerst in de jungle van de Orchideeën Hoeve

Luttelgeest, Flevoland - Kerstmarkt in de jungle? Ja echt, in de jungle! Tijdens de magische WinterDroom in de Orchideeën Hoeve is dit Junglepark niet alleen feeëriek verlicht met duizenden lichtjes en sfeervol versierd, maar er is ook een kerstmarkt midden in de jungle. Volg de lichtjes langs tropische bloemen, live muziek en kerstdecors tussen de flamingo's en papegaaien om bij deze betoverende winterfair te komen. Hier shop je leuke kerstcadeautjes, kerstversieringen en lokale lekkernijen. Of ga voor winterse hapjes naar de Zwevende Bloementuin. Dit kerstfestijn is voor iedereen, ook kinderen, een feestje. Extra mooi is het tijdens de kaarsjesavonden, als het park open blijft tot 21:30 uur. Vergeet niet vooraf te reserveren!

● De kerstmarkt is van 8 tot en met 23 december, WinterDroom zelf gaat door tot en met 31 december, van 9:30 uur tot 18:00 uur. De kaarsjesavonden zijn op 8, 9, 10, 12 tot en met 17, 22, 23 en 27 tot en met 30 december.

Foto 7. Beleef de kerstsfeer in een jungle, compleet met kerstmarkt. Foto: Junglepark de Orchideeën Hoeve

Zweedse kerstmarkt in oude fabriek

Groningen, Groningen - De Zweden zijn dol op Kerst en dat merk je op de Zweedse Kerstmarkt in de Oude Suikerfabriek van Groningen. In deze strakke, industriële omgeving vind je de bekende Scandinavische design, veel leuke cadeautjes van licht hout, Scandinavische kleren en nog veel meer. Geniet van het Zweedse kersteten en maak je eigen smörgåstårta op een van de vele workshops. Shop prachtige kaarsen en allerlei handgemaakte spullen, onder de klanken van live muziek. Hang een wens in de houten wensboom en ga naar huis met typisch Zweedse gemberkoekjes en saffraanbroodjes. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen.

● Op 9 en 10 december van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Foto 8. Op zoek naar aparte spullen en sfeer? Ga dan naar de Zweedse Kerstmarkt in de oude Suikerfabriek. Foto: Martijn Krul
Foto 9. Kraampjes vol kerstspullen en cadeautjes, fonkelende lichtjes, warme chocolademelk en glühwein: het is weer tijd voor de kerstmarkten! Foto: Zweedse Kerstmarkt © Martijn Krul

Laatst gewijzigd: 2023-12-07 15:14:00 · Gepubliceerd: 6 november 2023 - 5337

Activiteiten Vesting Bourtange

Binnen enkele weken te bezoeken

Slag om Bourtange (80-jarige oorlog)


In 1640 namen de Spaanse troepen de vesting in, maar de Nederlanders zijn van plan het te heroveren. Tal van soldaten uit vroegere eeuwen zullen proberen het verhaal zo waarheidsgetrouw mogelijk...

Later dit jaar

Herfstfair


Dé gezelligste Herfstfair van het Noorden!

Magisch Samhain (VOL = VOL)


Magisch Samhain (Keltisch Halloween) in een magisch setting!

Kerstmarkt (VOL = VOL)

  
Dé mooiste en gezelligste kerstmarkt van het Noorden in een unieke setting!