1

Modefoto's van de meester: Anton Corbijn

Honderden foto's van Anton Corbijn te zien in Cobra Museum

Anton Corbijn: MOØDe Nieuws door
Foto 1. In de tentoonstelling MOØDe in het Cobra Museum verkent Anton Corbijn de mengeling van portretfotografie en de modewereld Foto: Peter Tijhuis

20 januari 2024 bijgewerkt: 5 februari 2024 Cultuur Amstelveen, Noord-Holland Wie fotografeerde hij niet? Talloze beroemdheden, van muzikanten tot topmodellen, stonden voor de lens van de beroemde filmmaker en fotograaf Anton Corbijn. In de tentoonstelling MOØDe toont het Cobra Museum meer dan 250 van zijn modegerelateerde foto’s. Met portretten van onder anderen Kate Moss, Alexander McQueen en ons eigen koningspaar.

Iconische portretten van Corbijn

Anton Corbijn drukt al sinds de jaren tachtig een stevige stempel op de mode- en muziekwereld met zijn kenmerkende portretten. Hij begon als portretfotograaf van muzikanten, had The Rolling Stones voor z'n lens en maakte voor U2 verschillende platenhoezen. In de tentoonstelling MOØDe in het Cobra Museum verkent hij de mengeling van portretfotografie en de modewereld. Want waar andere modefotografen soms een portret maken is Corbijn eigenlijk een portretfotograaf die uitstapjes maakt naar de modewereld. Uitstapjes die onder meer iconische portretten opleverden van supermodellen Kate Moss, Naomi Campbell en Christy Turlington.

Foto 2. Beroemde portretten. Links: Kate Moss, New York 1993 ©anton corbijn Rechts: Magnus Carlsen Marseille 2010 ©anton corbijn

Koninklijke foto's

Waar de ene bezoeker geniet van de herkenning bij het zien van de portretten van muzikanten uit zijn of haar jeugd, komt een ander publiek voor de fashionfoto's. Of voor een muzikant van deze tijd! Het allernieuwste portret in de expositie is namelijk van de beroemde Amstelvener Martin Garrix. Ook het nieuwste portret van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hangt in het Cobra Museum. En dan niet de officiële portretten van ons koningspaar, maar het portret wat Corbijn voor zichzelf mocht maken. Een ander, verrassender beeld, waarbij je de koningin in de spiegel ziet kijken. Er zijn in totaal zoveel foto's om te bekijken, dat je de tentoonstelling meerdere keren kunt bezoeken en toch weer iets nieuws ziet.

Foto 3. Portretten van de Koninklijke Familie. Foto: Peter Tijhuis

Veelzijdig kunstenaar Anton Corbijn

Anton Corbijn begon zijn carrière als muziekfotograaf en kreeg meer bekendheid door zijn foto's van Herman Brood & His Wild Romance. In de jaren daarna stonden heel veel andere muzikanten en bands voor zijn camera, Corbijn reisde regelmatig naar Engeland en de Verenigde Staten. Hij maakte foto's voor platenhoezen en ontwierp er ook een heel aantal, van onder meer U2, Depeche Mode en The Rolling Stones. Ook regisseerde hij videoclips en maakte in 2010 zijn eerste speelfilm: The American, met George Clooney en Thekla Reuten. Op dit moment maakt Corbijn een nieuwe film 'Switzerland', met de Britse actrice Hellen Mirren in de hoofdrol. En zo groeit zijn oeuvre verder en mag het publiek zich verheugen op nog meer moois van Anton Corbijn.

Foto 4. Meer dan 250 foto's van Anton Corbijn zijn te zien in het Cobra Museum. Foto: Peter Tijhuis

Cobra Museum in zwaar weer

In de eerste maanden na opening trok de tentoonstelling MOØDe al meer dan 7500 bezoekers naar het Cobra Museum. Een mooie opsteker voor het museum dat kort geleden maar net een sluiting wist te voorkomen. De gemeente Amstelveen wilde het museum voor moderne kunst niet langer steunen. Er waren al langere tijd financiële problemen. Gelukkig kreeg het museum een lening van kunstliefhebber en miljonair Marius Touwen en is het voorlopig gered. De gemeente is inmiddels ook weer aan boord en het museum kan een doorstart maken. Met als goed begin de tentoonstelling van Anton Corbijn!

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling MOØDe in het Cobra Museum is te zien tot en met 20 mei 2024.
Een entreeticket voor volwassenen kost €20,-, kinderen tot en met 17 jaar mogen gratis naar binnen.

Tip: hier vind je meer bijzondere exposities die je nu kunt bezoeken. En wist je dat sommige musea 's avonds open zijn?
Foto 5. In de tentoonstelling MOØDe in het Cobra Museum verkent Anton Corbijn de mengeling van portretfotografie en de modewereld Foto: Peter Tijhuis

Laatst gewijzigd: 2024-02-05 11:29:00 · Gepubliceerd: 20 januari 2024 - 1135