De leukste tentoonstellingen van dit moment

Van boswandeling tot Haagse Harry, deze expo's wil je niet missen

Musea in Nederland Redactioneel door
Foto 1. De Grote Illusie in Teylers Museum. Foto: Bastiaan van Musscher

8 april 2024 Toerisme Landelijk In Leeuwarden blinkt het van weelderig porselein, uit Den Haag klinken grove leuzen en over de Veluwe kun je kunst bekijken onder het genot van fluitende vogels. Ook als je níet per se van kunst en geschiedenis houdt, is er van alles te beleven in museumland. Bekijk de tentoonstellingen van dit moment die je niet mag missen.

De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities

Haarlem, Noord-Holland Virtual reality iets van de afgelopen tien jaar? Zeker niet! De tentoonstelling De Grote Illusie – 200 jaar Virtual Realities in Teylers Museum neemt je mee naar de negentiende eeuw, toen men óók al gefascineerd was door optische illusies. De tentoonstellingszaal verandert in een spiegelpaleis. Neem een kijkje in het Kaiserpanorama, stap in een caleidoscopische ruimte en zet een VR-bril op. Egyptische piramides in drie dimensies, pratende hoofden op tafel en een geest die plots opduikt op het toneel: je gelooft je ogen niet! Lees meer over De Grote Illusie, tot en met 1 september 2024 te zien in Teylers Museum.

Foto 2. Je gelooft je ogen niet in Teylers Museum. Foto: Bastiaan van Musscher

Door de bomen het bos

Otterlo, Gelderland Helene Kröller-Müller, oprichter van het Kröller-Müller Museum, vond dat je je in de rust van de natuur veel beter van kunst kunt genieten dan in de drukte van de stad. En geef haar eens ongelijk. De tentoonstelling Door de bomen het bos daagt je, samen met het werk van vier kunstenaars, uit om met een frisse blik naar de natuur te kijken. Volgens Andy Holden zijn vogels vaak zeer vroegtijdige aankondigers van onheil: het uitsterven van soorten en de achteruitgang naar de natuur. Door met hem te luisteren naar vogels sta je stil bij jouw verantwoordelijkheid hierin. Julian Charrière onderzoekt de rol van het landschap in kunst, Eija-Liisa Ahtila gaat in gesprek met de natuur en Hans Op de Beeck stelt klimaatveranderingen aan de orde. Extra bijzonder: je kunt twee wandelingen maken van verschillende afstanden. Geen straf, midden in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 15 september 2024.

Foto 3. Andy Holden, Auguries / Auspiciën, 2024. Foto: Marjon Gemmeke

Hollandse Meesters en Mondriaan

Amsterdam, Noord-Holland Kunst komt tot leven in Fabrique des Lumières. Ook als je niet zo'n kunstkenner bent, is dit een geweldige ervaring: je 'stapt' als het ware in de werken van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis, door indrukwekkende bewegende beelden en geluid. Dit seizoen staan er maar liefst twee bijzondere voorstellingen op het programma: Hollandse Meesters en Mondriaan: Een overdaad aan kleur. Hollandse meesters toont in 34 minuten meer dan 325 schilderijen van zo'n vijftig schilders. Van de stemmige, Bijbelse sfeer van Rembrandt, tot Jan Steen's vrolijke kroegscènes en de schitterende sterrennacht van Vincent van Gogh. Vervolgens stap je in de wereld van Mondriaan, waar je zijn pad naar visuele versimpeling volgt: van het realistische Hollandse schemerlicht tot de moderne dynamische streep. Je reist af naar Mondriaans Parijse studio en danst op het aanstekelijke ritme van de vrije jazz uit New York. Deze tentoonstelling duurt 14 minuten, en volgt direct op de Hollandse Meesters. Eén ticket geeft toegang tot beide exposities.

Porseleinkoorts

Leeuwarden, Friesland Met de zoete pastelkleuren, rijke bloemmotieven en gouden details mag porselein er dan wel deftig uitzien, de Europese ontstaansgeschiedenis van 'het witte goud' zit vol drama, spionage en intriges. In de loop van de achttiende eeuw wordt Europa bevangen door een porseleinkoorts: de vorstenhuizen wilden niets liever dan het recept bemachtigen van het keramiek. In Keramiekmuseum Princessehof voel je iets van die zinderende tijd. Twee iconische personen nemen je mee in het verhaal: Augustus de Sterke (1670-1733), keurvorst van Saksen, Koning van Polen en oprichter van de Meissen porseleinfabriek in Duitsland, en Madame de Pompadour (1721-1764), maîtresse, cultureel adviseur en vertrouweling van koning Lodewijk XV en beschermvrouwe van de Sèvres porseleinfabriek in Frankrijk. Ondertussen bewonder je de mooiste topstukken in zes vorstelijk vormgegeven zalen, elk voorwerp met zijn eigen verhaal. Zoals de metershoge Chinese dragondervaas die Frederik van Pruisen, samen met nog 151 andere porseleinen voorwerpen, met Augustus de Sterke ruilde voor maar liefst 600 van zijn soldaten. Porseleinkoorts is te zien tot en met 1 september 2024.

Foto 4. Word jij ook door porseleinkoorts bevangen? Foto: Keramiekmuseum Princessehof

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!

Den Haag, Zuid-Holland 'Kèk mè nâh!!' Haagse Harry, het weinig genuanceerde, werkloze stripfiguur met zijn grote bek en Haagse mat, krijgt een eigen tètaunstelling! Ondanks zijn vele fouten hebben we Harry toch massaal in ons hart gesloten en zijn we trots op deze (anti)held. Haagse Harry, dûh tètaunstelling!! toont ruim vijftig originele Harry-tekeningen van bedenker Marnix Rueb (1955-2014), naast andere tekeningen uit zijn privéarchief. Een feest van herkenning voor fans, en een hilarische kennismaking voor iedereen die Harry nog niet kende. De tentoonstelling is te zien van 20 april 2024 tot en met 1 september 2024 in het Haags Historisch Museum. Combineer je museumbezoek natuurlijk even met een ontmoeting met Harry zelf, die in zijn trainingspak inclusief ontluikende buik vanaf de Grote Markt richting 'zijn' Schilderswijk kijkt.

Meer museumtips

  • Onlangs is het Nationaal Holocaustmuseum geopend: een belangrijk museum over een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis.
  • Hoe kwamen de Zuiderzeebewoners vroeger aan schoon drinkwater? En was dat wel zo schoon eigenlijk? In het Zuiderzeemuseum leer je alles over water tijdens themajaar Waterwijs.
  • Wat krijg je als kinderen mogen meedenken over een tentoonstelling? Heel veel interactieve installaties, selfieruimtes en vrolijke voorwerpen waar je ook bij kunt nadenken. De Kinderbiënnale - A Better Place in het Groninger Museum is écht leuk voor kinderen.
  • Tijd voor een feestje: de roodharige stripheld Franka bestaat 50 jaar. En dat wordt gevierd in Museum StoryWorld. Bezoek 50 jaar Franka nog tot en met 30 juni 2024.
  • Oekraïne is al sinds de jaren 60 een chaotisch land: het is continu een speelbal in een geopolitieke strijd. Het Fotomuseum neemt je mee in de politieke en culturele geschiedenis van het land, in de tentoonstelling Oekraïens dagboek. Met prachtige werken van fotograaf Boris Mikhailov.
  • Even gratis een musea binnenstappen? Dit zijn de 8 leukste gratis musea in Nederland.
Foto 5. Haagse Harry, dûh tèntaunstelling!! Foto: Haags Historisch Museum

Laatst gewijzigd: 2024-04-08 10:38:21 · Gepubliceerd: 8 april 2024 - 701

Activiteiten Kröller-Müller Museum

Nu te bezoeken

Door de bomen het bos


Door de bomen het bos is een veelzijdige tentoonstelling, waarbij je geprikkeld wordt en met frisse gedachtes en ideeën weer naar huis gaat.

Wandeling “Door de bomen de Beeldentuin”


Makerscollectief Circus Andersom heeft een multidimensionale wandeling uitgezet door de beeldentuin van het Kröller Müller Museum. Lijkt het jou leuk om mee te wandelen? Haal dan snel een ticket!

Activiteiten Fabrique des Lumières

Nu te bezoeken

Hollandse Meesters: van Vermeer tot Van Gogh


In deze immersieve expositie komen meer dan 325 schilderijen van zo’n 50 verschillende schilders voorbij. Dompel je onder in de wereld van Vermeer en laat je betoveren door Rembrandts spel van...

Mondriaan: Een overdaad aan kleur


Rechte lijnen, primaire kleuren: dat is waar Piet Mondriaan kunstenaars van over de hele wereld mee geïnspireerd heeft én waarmee hij popcultuur heeft helpen ontstaan.

Activiteiten Haags Historisch Museum

Nu te bezoeken

Haagse Harry, dûh tètaunstelling!!


‘Kèk mè nâh!!’ De weinig genuanceerde en luidruchtige inwoner van Den Haag heeft zijn eigen tentoonstelling in het Haags Historisch Museum.

Grote Poppenhuis Den Haag weer te zien in speciale expo


Het Grote Poppenhuis van Lita de Ranitz is weer terug in het Haags Historisch Museum. Kom langs en kijk binnen bij de Haagse high society van 100 jaar geleden!