Fleurig spektakel: het Bloemencorso in de Bollenstreek

Geniet van het vrolijke lentefeest en de prachtige praalwagens

Bloemencorso Bollenstreek 2024 Nieuws door
Foto 1. Je kijkt je ogen uit tijdens het Bloemencorso in de Bollenstreek. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

archief oud artikel 17 april 2024 Toerisme Haarlem, Noord-Holland De bollenvelden staan prachtig in bloei en Keukenhof is weer open. Tijd voor het grootste lentefeest van Nederland: het Bloemencorso in de Bollenstreek! Van 17 tot en met 21 april kun je weer de spectaculaire corsowagens bewonderen, waarin duizenden kleurrijke tulpen, narcissen en hyacinten zijn verwerkt. Zet alvast een groot kruis in je agenda, want dit wil je zien!

Kijkje achter de schermen

Het Bloemencorso zelf rijdt op zaterdag 20 april, maar het feest begint al op 17 april! Tot en met vrijdagochtend 19 april kun je namelijk een kijkje achter de schermen nemen en zien hoe de praalwagens worden gemaakt. De heerlijke geur van de verse bloemen komt je tegemoet als je de grote hallen binnenstapt, waar honderden vrijwilligers de wagens bloem voor bloem opbouwen. Als je geluk hebt, mag je zelf ook een paar bloemen in de wagens steken. En rijdt tijdens het corsoweekend je eigen bloemkunst rond! Een gezellig evenementenplein vol muziek en kraampjes met lekkere hapjes zorgt voor een extra feestelijke sfeer.

Sprookjesachtige avondcorso

Meer geïnteresseerd in het eindresultaat? De praalwagens vertrekken rond 13:00 uur naar Noordwijkerhout, waar je ze 's middags op je gemak in al hun glorie kunt bewonderen. Blijf vooral de hele avond, want als de schemer valt gaan duizenden lichtjes aan op de praalwagens. Om 21:00 uur vertrekken ze voor een sprookjesachtig mooie Lichtjescorso, dwars door het bollenkwekersdorp. Lokale ondernemers maken het evenement helemaal compleet met leuke straatactiviteiten en lekkere versnaperingen. De Bloemencorso van de Bollenstreek is officieel begonnen!

Foto 2. Bewonder bloemenwagens in het donker. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Fleurig hoogtepunt: corsozaterdag

Het absolute hoogtepunt van Bloemencorso Bollenstreek is natuurlijk het corso zelf. Op zaterdag 20 april vertrekt de stoet om 9:00 uur vanaf het Picképlein in Noordwijk voor een route van 42 kilometer door de Bollenstreek. Via Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede rijden de praalwagens naar Haarlem, waar ze rond 21:00 uur de pittoreske binnenstad inrijden. Zoek een mooi plekje langs de route en geniet van het grootse lentespektakel. Dankzij de vrolijke muziek hoor je de stoet al van verre aankomen. Dat is handig, want er is in alle dorpen ook van alles te doen tijdens het corso.

Foto 3. De corsowagens zijn versierd met kleurige en geurige bloemen uit de Bollenstreek. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Tipje van de sluier

Benieuwd naar wat je kunt verwachten? Dit jaar staan er 15 deelnemers op de lijst, met elk een eigen thema. De wagen van provincie Noord-Holland zet de watersport in de provincie in de spotlight, compleet met bootjes en een zwemmer in een enorme golf. Bij de kleurige wagen van Keukenhof draait het om hun 75-jarige bestaan. Corsogroep De Zilk brengt het kleurige, feestelijke en ook een beetje mystieke Venetiaans Gemaskerd Bal naar het corso. En zelfs Nickelodeon doet mee met een gigantische SpongeBob en Patrick op een regenboogbrug. Dat belooft wat!

Uitzwaaimoment

Als je echt geen tijd hebt gehad om naar de Bollenstreek te komen, heb je zondag de 21ste nog een laatste kans. Van zaterdagavond tot zondagmiddag staat het corso namelijk als Praalwagen Expo opgesteld in de historische binnenstad van Haarlem. Aan het eind van de middag vertrekken de wagens naar de opslag en worden ze uitgezwaaid door het publiek. Tot volgend jaar maar weer!

Foto 4. Tijdens de expo kun je de wagens nog voor een laatste keer van dichtbij bekijken. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Meer dagjes uit voor in de lente:

Foto 5. Kijk je ogen uit tijdens het Bloemencorso in de Bollenstreek en geniet van de gezellige sfeer. Foto: Bloemencorso Bollenstreek © Wilma van Velzen

Laatst gewijzigd: 2024-04-06 18:11:52 · Gepubliceerd: 17 april 2024 - 1587