Hoezee! Paleis Noordeinde is weer open voor publiek deze zomer

Ontdek waar de koning werkt!

Zomeropenstelling Paleis Noordeinde Nieuws door
Foto 1. Paleis Noordeinde is weer open voor bezoekers deze zomer! Foto: Maarten Schuth

22 juni 2024 bijgewerkt: 24 juni 2024 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Hoe Paleis Noordeinde er vanbinnen uitziet, kunnen we alleen maar raden... Mis! Deze zomer kun je het werkpaleis van de koning en de nabijgelegen Koninklijke Stallen weer bezoeken. Vanaf 17 juli zijn ze drie weken van woensdag tot en met zondag geopend en treed je letterlijk in de voetsporen van koning Willem-Alexander! Je kunt al tickets kopen, dus wees snel want op is op.

Hier werkt de koning

Dwaal deze zomer op je gemakje rond in het paleis waar koning Willem-Alexander iedere dag het land regeert tijdens de zomeropenstelling van Paleis Noordeinde. Bezoek de historische ruimtes waar de koning zijn gasten ontvangt en bewonder koninklijke meubels en schilderijen. Je ziet onder andere de prachtige Balkonkamer, hier overhandigen nieuwe ambassadeurs hun geloofsbrieven aan de Koning. En de Puttikamer, waar het koninklijk paar wekelijks vergadert met hun adviseurs.

Foto 2. Dit kan niet vaak: kijken waar de koning werkt! Zoals in de prachtige Balkonkamer. Foto: Maarten Schuth

Pracht en praal

Natuurlijk kom je ook in de imponerende Grote Balzaal. Daar worden onder andere elk jaar de Appeltjes van Oranje uitgereikt - en nu sta je er zelf! Met de audiotour hoor je wat de functie en geschiedenis is van elk vertrek, verteld door de mensen die er ook echt werken. Vol interessante weetjes over wat ze allemaal doen in het paleis. Niemand minder dan de koning zelf opent te tour, om je te verwelkomen in zijn 'kantoor'.

Foto 3. Koptelefoon op en je hoort de medewerkers van de koning zelf vertellen over de vertrekken waar je rondloopt. Foto: Dienst van het Koninklijk Huis

Koninklijke stallen

Ook paardenstallen kunnen koninklijk zijn! Je ziet het als je tijdens de zomeropenstelling een kijkje neemt in de Koninklijke Stallen. Via de sierlijke tuin achter het paleis loop je er zo naar toe. Grijp deze kans om de paarden en de traditionele koetsen van de koninklijke familie te bewonderen, inclusief de Glazen Koets en natuurlijk de Gouden Koets. Verder staan hier de historische en moderne auto's van de Dienst van het Koninklijk Huis. Via informatiepanelen en video's kom je meer te weten over de tradities, historie en het huidige gebruik van alle voertuigen. Let op: de stallen gaan pas om 12:00 uur open.

Foto 4. Neem een kijkje in de Koninklijke stallen. Foto: Dienst van het Koninklijk Huis
Foto 5. Met je neus bovenop de Gouden Koets. Foto: Dienst van het Koninklijk Huis

Nieuw: uitdagende kindertour

Neem gerust de kinderen mee, want voor hen is er dit jaar iets nieuws: een speelse kindertour. Ze gaan op stap met beveiliger Rico, die ze vertelt over het gebouw en wat de koning daar doet. Natuurlijk laat hij ze ook allerlei geheimpjes zien... spannend! Kunnen ze je later testen of jij al die onopvallende dingen ook ontdekt hebt. Deze multimediatour is meer dan stilletjes luisteren en kijken en juist helemaal gericht op beleven. Ondertussen steken de kids meteen wat op over de geschiedenis van Nederland. Win-win! En de stallen? Daar gaan ze zelf op ontdekking met een leuke speurtocht. Een gaaf uitje dus voor jong en oud.

Foto 6. Kinderen gaan op stap met een leuke kindertour die ze van alles laat ontdekken. Foto: Dienst van het Koninklijk Huis

Dit zijn de openingstijden van 2024

Zowel Paleis Noordeinde als de Koninklijke stallen zijn geopend van 17 juli tot en met 4 augustus, van woensdag tot en met zondag. Paleis Noordeinde is open van 09:30 uur tot 17:00 uur, de Koninklijke stallen van 12:00 uur tot 17:00 uur.

Zo krijg je je tickets

Een bezoekje aan Paleis Noordeinde kost €10,00 per persoon, voor de Koninklijke Stallen betaal je €7,50 per persoon. Nog leuker is beide te bezoeken, dit kan met een combiticket van €15,00. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar mogen gratis naar binnen, maar moeten wel een toegangsbewijs reserveren. Bestel snel tickets voor Paleis Noordeinde en/of de Koninklijke Stallen, want de verkoop is al begonnen en gaat elk jaar heel hard.

Foto 7. Grijp je kans, want Paleis Noordeinde is bijna nooit toegankelijk voor bezoekers. Foto: Maarten Schuth

Laatst gewijzigd: 2024-06-24 11:12:29 · Gepubliceerd: 22 juni 2024 - 794