Bijbels Openluchtmuseum op 'interreligieuze' toer

Bijbels Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Vanaf 2007 nieuwe naam: Museumpark Orientalis, cultuur & religie

23 juni 2006 Heilig Landstichting, Gelderland Vanaf 20 maart 2007 krijgt het Bijbels Openluchtmuseum een nieuwe naam, Museumpark Orientalis. Het openluchtmuseum heeft voor de nieuwe naam gekozen om het Rooms-Katholieke verleden voorgoed achter zich te laten, het wil in de toekomst nog meer interreligieus worden en hierbij de actualiteit betrekken. Hoogste tijd voor DagjeWeg.NL om een kijkje te gaan nemen.

Flitsend

In het zogenaamde binnenmuseum, dat net na de ingang van het openluchtmuseum staat, dient de eerste verandering zich al aan. Binnen is een flitsende multimediale show te zien met beelden die er niet om liegen. De grootste overeenkomsten en verschillen van de religies komen hier aan bod en ook de religieuze conflicten en oorlogen worden hierbij niet overgeslagen. Voor de kleine kinderen kunnen de beelden weleens heftig zijn. Toch is het acht minuten durende filmpje wel duidelijk voor de jeugd bedoeld. 'Ouderen vragen soms: moet dit nu zo hard? Maar ja, kinderen zijn soms niet anders meer gewend,' vindt één van de rondleiders Herman Hendriks.

Ook voor ouderen

Hoewel de multmediashow anders doet vermoeden, toch wil het Bijbels Openluchtmuseum zich meer gaan richten op volwassenen. Op dit moment weten vooral scholen het museum te vinden en dat is te merken ook. De gemiddelde leeftijd dat op het park rondloopt, is niet hoger dan een jaar of twaalf. Maar daar komt dus verandering in. 'Er gaan verschillende workshops gegeven worden, zoals buikdansen. Op dit moment is buikdansen erg in trek, overal schieten die buikdansscholen als paddestoelen uit de grond,' legt stagiar Maarten Jeukens uit. 'Maar het is ook mogelijk om kookcursussen te volgen, zowel romeins als oosters. Herman Hendriks vindt dat het museum op dit moment soms te veel neigt naar de Islam. 'Maar met de nieuwe plannen denk ik dat hier toch meer evenwicht komt tussen de godsdiensten.' Maarten Jeukens vindt het niet zo gek dat de Islam veel aandacht krijgt in het openluchtmuseum. 'Veel mensen die geen islamitische vrienden hebben, die horen toch vaak alleen negatieve verhalen over die godsdienst. Dan gaan ze hier naartoe om meer te weten te komen over de islam. Met het jodendom en christendom zijn de bezoekers over het algemeen wel meer bekend.'

'Open Your Mind'

De plannen die op de rit staan voor het museum, zijn niet misselijk. Zo bouwt het museum waarschijnlijk bij het dorpje Tell Arab, onder andere een museummoskee met Arabische tuin en een Koranhuis. Er is een grote kans aanwezig dat de bouw wordt gesteund door moslimorganisaties in Nederld. Daarnaast komt er in het park ook een ‘Identitytent’ waarin de bezoeker zijn persoonlijk paspoort samenstelt en tot de slotsom komt veel meer wereldburger te zijn dan hij of zij dacht. Veel veranderingen dus, die hopelijk allemaal gerealiseerd zijn in 2011, als het museum 100 jaar bestaat.

Nieuwe weg

Alle veranderingen zijn er niet zonder slag of stoot gekomen. De voorgaande directeur Jan van Laarhoven van het openluchtmuseum heeft het voormalig oosterse dorpje Tell Arab om laten bouwen tot een islamitisch dorpje waar ook veel islamitische tradities te zien zijn. Vooral bij de Rooms-Katholieke kerk is dit in het verkeerde keelgat geschoten. Nu lijken de Rooms-Katholieken met deze veranderingen vrede te hebben. In een fax zegt bisschop Muskens dat 'dit type museum de dialoog tussen de aanhangers van de abrahamitische religies kan bevorderen'. De overheid lijkt het nut van het museum nog niet helemaal in te zien. Maarten Jeukens wijst op een aantal gebouwen in het Openluchtmuseum die nodig aan restauratie toe zijn. In het Romeinse dorpje Via Orientalis is de top van de voorgevel zelfs ingepakt, aangezien er stukken kunnen afbrokkelen. 'Maar er is gewoon geen geld om dit te verbeteren. De subsidie die het museum van de overheid krijgt, is erg laag.' Het is te hopen dat het nieuwe beleidsplan van het Openluchtmuseum de overheid op andere gedachten doet brengen, want het Museumpark Orientalis is, zowel voor jong als oud, de moeite waard om te bezoeken.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-06-23 16:53:35 - 2534