Van Afschuw tot Passie

Reptielen in Natuurmuseum Groningen

Museum informatie Redactioneel door

archief oud artikel 7 augustus 2006 Groningen, Groningen Levende reptielen en voedseldieren, maar ook een collectie foto's en opgezette dieren vormen de kern van de expositie ‘Van Afschuw tot Passie', een samenwerkingsproject tussen het Natuurmuseum Groningen en Stichting Sauria. De dierenverzameling is nog tot en met 31 december in het Natuurmuseum in Groningen te zien.

Speciaal

De expositie geeft een overzicht van de bonte wereld van reptielen. Foto's op schilderijformaat van exotische slangen en hagedissen worden gecombineerd met opgezette dieren, vitrines met dieren op sterk water en glazen bakken met levende reptielen en reuze kakkerlakken. Er is speciale aandacht voor postzegels over reptielen uit diverse landen en reptielen die in eigen land te vinden zijn. Voor de liefhebber zijn vroege drukken van handboeken over reptielen en amfibieën te zien.

Overal reptielen

Met de tentoonstelling 'Van Afschuw tot Passie' wordt geprobeerd duidelijk te maken dat reptielen overal voorkomen, zowel in exotische oorden als in Nederland en een belangrijke ecologische rol vervullen. Een aantal van deze dieren is bedreigd en verdient bescherming. De keuze voor de titel drukt uit dat de afschuw en angst van slangen en hagedissen iets is van alle tijden, maar dat veel volkeren ook magische en bijzondere krachten aan deze dieren toekenden.

Samenwerking

De expositie is het resultaat van een samenwerkings-project tussen het Natuurmuseum Groningen en de in Delft gevestigde Stichting Sauria. Deze stichting - waarvan de naam in het Latijn ‘reptielen' betekent - omvat een kennis- en kweekinstituut en heeft als doel het behoud en de verbetering van het milieu, de natuur en in het bijzonder bedreigde diersoorten. De stichting kweekt slangen, hagedissen en schildpadden en geeft hierover voorlichting aan het algemene publiek en wetenschappers.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 augustus 2006 - 2496