1

Rose Jakobs: de Roos die nooit bloeide

Dagboeken van een onderduikster

Nationaal Bevrijdingsmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 6 oktober 2006 Groesbeek, Gelderland Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek presenteert tot en met 15 december een tentoonstelling over de dagboeken van Rose Jakobs, een joods Duits meisje dat in 1938 met haar familie naar Nederland vluchtte en in Gelderland terecht kwam. Na Groesbeek reist de tentoonstelling verder door Gelderland.

Rose Jakobs hield jarenlang een dagboek bij. Dit is een aangrijpend verslag van een gekooid leven, van een jong meisje dat jarenlang opgesloten zat, geen lawaai mocht maken, afhankelijk was van anderen en hartstochtelijk naar haar vrijheid verlangde. Tussen hoop en wanhoop verloor zij echter nooit uit het oog, dat er mensen waren die het slechter getroffen hadden dan zij. Juist op het moment dat het einde van de oorlog in zicht kwam, sloeg het noodlot toe: toen Rose eindelijk de frisse buitenlucht langs haar wangen kon voelen, kwam ze door een bomscherf om het leven.

Dagboeken

Naast het wereldberoemde “Achterhuis” van Anne Frank zijn er weinig dagboeken van joodse onderduikers bewaard gebleven. In die zin zijn de dagboeken van Rose Jakobs even zeldzaam als bijzonder. Aan de hand van de persoonlijke aantekeningen van Rose ervaart de bezoeker hoe emotioneel en gevaarlijk het leven in de onderduik was. Beschrijvingen van belangrijke thema's als de omgang met joden in de Tweede Wereldoorlog, de honger en de nimmer aflatende dreiging van ontdekking en deportatie, maken van de belevenissen van Rose een universeel verhaal, dat laat zien wat oorlog en vervolging gewone mensen kunnen aandoen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 6 oktober 2006 - 2169