Hoe een uil een prooi pakt

Natuurmuseum Nijmegen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

7 februari 2007 Nijmegen, Gelderland Uilen zijn er vele soorten en maten; steenuil, kerkuil, velduil en oehoe zijn maar enkele voorbeelden. In vijf verschillende kamers toont het Natuurmuseum met een interactieve expositie deze vogel. Tot 2 september 2007 krijgen de uilen speciale belangstelling in het Nijmeegse museum.

De ene uil is de andere niet

Alle broedende soorten uilen in Nederland en in andere Europese landen maken deel uit van de tentoonstelling. In de verschillende kamers en tussenruimten worden de bijzondere kenmerken belicht. Het museum doet dit aan de hand van bijvoorbeeld een kleine huiskamer om kennis te maken met een uilenfamilie of een kijkhut om informatie te geven over de observatie van de vogels. Volgens het museum bestaat er als eeuwenlang een verbond tussen mens en uil. Tegenwoordig krijgen de vogels onder andere veel belangstelling door de trouwe postbode van Harry Potter, Hedwig.

Oehoe

Vraag een kind wat voor geluid een uil maakt en het antwoord is: "oehoe". Het museum bewijst dat dit niet waar is, ieder soort heeft zijn eigen kenmerkende roep. Met een spel en quiz kan de bezoeker deze kennis toetsen. De schemering is een geliefde tijd van de dag voor de dieren. Door kamveren kunnen ze met hoge snelheid bewegen en jagen. Het dier is gemaakt voor de jacht met oren die door hun stand het geluid versterken. Met de ogen voor in de kop kan hij diepte goed schatten en de poten grijpen en knijpen gemakkelijk. Ontsnappen is onmogelijk voor de klein diertjes die eenmaal gepakt gelijk fijngeknepen en opgeslokt worden.

Kijk ook bij...

1 reactie

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-02-05 14:14:21 - 3362