Tijd voor vrije tijd

Nederlands Openluchtmuseum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

20 april 2007 Arnhem, Gelderland Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft haar deuren geopend voor het zomerseizoen. Het jaarthema voor 2007 is: ‘Vrij als vroeger’. Iedereen is tegenwoordig druk maar we hebben meer vrije tijd dan ooit. Met diverse evenementen en activiteiten zet het museum de bezoeker stil bij de veranderende besteding van vrije tijd. Laat uw werkzaamheden even achter u en geniet van een vrije dag in het Openluchtmuseum.

Vermaak voor vrije dagen

Rond de historische gebouwen gaan de bezoekers terug in de tijd naar een kampeerterrein van een halve eeuw geleden. Rond deze periode werd ‘touren’ populair weekendvermaak en mocht men, in tegenstelling tot eerder, opeens genieten van het luieren. Niet alleen de sixties ook het begin van de 20ste eeuw en de huidige vrijetijdsbesteding komen aan bod. In het dorpscafé uit Budel ziet het publiek bijvoorbeeld hoe de locale jeugd het traditionele beugelen en boogschieten verruilde voor dansavondjes met muziek van jukebox en beatorkest. Tijdens de weekenden en de schoolvakanties kunnen kinderen de boer helpen op het land. Van 17 mei tot 3 juni is er een Nostalgische kermis en op Hemelvaartsdag kunnen de kinderen dauwtrappen. Voor de kleine bezoekers die in juli en augustus zelf niet op vakantie zijn is er een inloopprogramma waarmee ze een kampeerpaspoort behalen.

Met de closetrol onder de arm

In het weekend van 28 en 29 april verandert de grote weide in het Openluchtmuseum in een kampeerterrein in de jaren ’60. Terug naar de nostalgie met tientallen authentieke caravans en tenten. Gestimuleerd door de geur van luchtbedden en petroleumstellen en spelletjes als jeu de boule, croquet en badminton, komen kleurrijke herinneringen boven aan die onvergetelijke vakanties op de camping meldt het museum. “Knus aan de sherry, lekker naar het water, samen zingen rond het kampvuur, met z’n allen naar de bingo en…met de closetrol onder de arm naar het koude washok”. Het hele weekend zijn er activiteiten voor kinderen en volwassenen. De dag begint op zaterdag en zondag om 10.30 uur met ochtendgymnastiek. Straatartiesten worstelen met de stokken van hun bungalowtent en natuurlijk ontbreekt de bingo niet. Verder presenteert het familietrio De Tivolies ‘De Tivolies gaan Picknicken’ over authentiek bermtoerisme in de jaren ’50. Met een volle picknickmand, kleed en klapstoeltjes trekken zij erop uit in hun Peugeot.

Neem de tijd

Vandaag de dag hebben we meer vrije tijd dan ooit en veel mensen gaan meerdere keren per jaar met vakantie. Toch zijn we altijd druk en bereikbaar. Het Openluchtmuseum wil hier wat aan doen: Het is hoog tijd om een dagje terug te gaan in de tijd. Leg de afstandsbediening weg, laat de mobiele telefoon thuis en kom vrijuit genieten van de herinneringen in het Openluchtmuseum".

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-04-20 13:03:10 - 2150