De expositie toont de militairen in hun werkomgeving én in hun vrije tijd. Vertier zoeken is nog best een opgave, want over het algemeen verblijven de soldaten 24 uur per dag op de basis. “In 'Missie Afghanistan' de alledaagse werkelijkheid van de militairen tijdens de huidige ISAF-missie te zien: van lichamelijke verzorging tot ontspanning, van bevoorrading tot patrouilleren, en natuurlijk ook het leggen van contacten met de lokale bevolking en het verlenen van hulp bij de wederopbouw”, aldus het Legermuseum. Het museum wil met de tentoonstelling er vooral de nadruk leggen op het feit dat militairen ook in hun vrije tijd op de basis verblijven. Ze wil het complete verhaal van de Nederlandse soldaten vertellen. Ofwel: hun dagelijkse leven in beeld brengen.
ISAF
De uitgebeelde militairen in Afghanistan maken onderdeel uit van de missie International Security Assistance Force (ISAF). In 2001 start die missie op het moment dat Amerikaanse troepen het Taliban-regime verdreven hadden. De bedoeling van de missie om de Afghaanse regering te helpen bij het handhaven van de veiligheid. De Nederlandse militairen zijn voornamelijk betrokken bij de veiligheid van het land, aldus het Legermuseum. “Sinds 1 augustus 2006 zendt zij speciaal opgeleide militairen uit als onderdeel van de Task Force Uruzgan. Zo worden deze militairen ingezet bij de wederopbouw van het leger en de politie. Maar ook helpen zij bij het herstel van belangrijke wegen en bruggen”, verwoordt het museum de taak van de Nederlandse soldaten.
Audiovisuele Dienst Defensie
Uit enkele duizenden afbeeldingen zijn een zestigtal foto's geselecteerd die nu in het Legermuseum hangen. De platen zijn geschoten door fotografen van de Audiovisuele Dienst Defensie. Jaarlijks brengt het Delftse museum in samenwerking met de eerder genoemde dienst een missie in beeld. In 2007 is dat de missie in Afghanistan. Waarom? “Het zijn beelden die verhalen vertellen, beelden die geschiedenis maken.”