Zeeuws Museum heropent na zeven jaar sluiting

Meer informatie over het Zeeuws Museum |  
Nieuws door

Grootste museum van Zeeland maandag geopend door Karla Peijs

5 juni 2007 Middelburg, Zeeland Na jarenlang uitstel is het Zeeuws Museum in Middelburg weer open voor publiek. Ex-minister Karla Peijs opende maandag het museum. Topstuk is een zestiende eeuws wandtapijt.

Na zeven jaar sluiting is het Zeeuws Museum eindelijk weer te bezoeken. Na een ingrijpende verbouwing, een opening die vijf jaar achtereen uitgesteld werd en zelfs een dreigende sluiting is het museum weer open. Karla Peijs, tegenwoordig Commissaris van de Koningin van Zeeland, opende het museum afgelopen maandag.

Wandtapijt

Het meest bijzondere stuk uit de collectie is een wandtapijt uit de zestiende eeuw. Ook is er in het vernieuwde museum een collectie Zeeuwse klederdracht te vinden. Die wordt op een moderne wijze in beeld gebracht, gecombineerd met nieuwe kleding. Ook uniek zijn volgens het Zeeuws Museum enkele collecties die nog nooit eerder te zien zijn geweest, bijvoorbeeld de verzameling etnografie die na meer dan vijftig jaar afwezigheid terug naar Zeeland wordt gehaald. Eveneens nieuw is een audiovisueel programma. Beeldend kunstenaars Paul en Menno de Nooijer maakten een reeks uitzonderlijke films die onderdeel van het programma zijn. Videoguides, gelanceerd in samenwerking met een aantal jonge ontwerpers, bieden bezoekers een alternatieve route door het museum aan.

Regionaal topmuseum

“Het vernieuwde museum verrijst als een regionaal topmuseum dat wordt gekenmerkt door een prachtige vormgeving, verrassende programmering en een eigenzinnige vermenging van kunstopdrachten en oude collecties”, zo vat het Zeeuws Museum haar nieuwe reden van bestaan samen. Sinds 1972 is het museum al in Middelburg gevestigd. Het vernieuwde museum gaat er nu prat op de grootste van de provincie Zeeland te zijn. Wie dat met eigen ogen wil vaststellen, kan het museum vinden aan het Abdijplein in Middelburg. Het Zeeuws Museum. Na een tussenpose van zeven jaar is het museum nu eindelijk weer te bezoeken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-05 09:28:15 - 877