Historische beuk gekapt

Meer informatie over Kasteel De Kinkelenburg |  deel via WhatsApp | Nieuws door

20 juni 2007 Bemmel, Gelderland Een 135-jarige beuk op bij kasteel De Kinkelenburg in Bemmel wordt binnenkort gekapt. Dat heeft gemeente Lingewaard besloten nu blijkt dat de boom aangetast is door schimmels. “De beuk is niet meer te redden en moet voor de openbare veiligheid worden gekapt.”

In december werd witrot, een schimmelsoort, bij de oude boom geconstateerd. Bij een nadere inspectie door een bomenspecialist op 10 mei bleek dat de beuk - met een omtrek van vier meter - in zo'n slechte conditie was dat boom niet meer te redden is. “Juist omdat het zo'n waardevolle boom is, ging de gemeente niet over één nacht ijs en werd besloten tot een tweede onderzoek.”

Dode takken

In de gehele kroon zijn dode takken aanwezig, aldus de gemeente. “De reuzezwam heeft bovendien de stamvoet aangetast. De zwam leidt tot witrot in wortels en stamvoet, een proces dat jarenlang onzichtbaar is.” Eén stevige windvlaag is genoeg om de zieke boom, die opgenomen is het landelijke register van de Nationale Bomenstichting, met wortels en al om te laten vallen.

Snel kappen

Omdat op het gazon van kasteel regelmatig festiviteiten, voornamelijk trouwerijen, plaatsvinden, wil het college de 135-jarige beuk zo snel mogelijk kappen. Kappen is volgens de gemeente de enige oplossing, die ze overigens wel betreurt. “Het college beseft dat door het verwijderen van de beelbepalende beuk het prachtige beeld rond De Kinkelenburg en Brugdijk wordt aangetast.”

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-19 15:03:25 - 808