1

Veerdienst Teso nu koninklijk

Predikaat uitgereikt tijdens 100-jarig jubileum veerdienst

100 jaar Teso Nieuws door

archief oud artikel 16 augustus 2007 Texel, Noord-Holland De Texelse veerdienst Teso (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) heeft woensdag het predikaat 'Koninklijk' ontvangen. De onderneming kreeg de titel uitgereikt tijdens de opening van de jubileumweek tere van het 100-jarig bestaan van Teso.

“Wij zijn trots op deze onderscheiding. Dit is een veelbelovende en goede start van nog eens honderd jaar Teso”, aldus Rob Wortel, directeur van Teso. Koningin Beatrix verleende het predikaat op verzoek van de gemeente Texel. Burgemeester Joke Geldorp-Pantekoek maakte dat woensdag tijdens de opening van de jubileumweek bekend.

Adriaan Wagemaker

De veerdienst tussen Den Helder en Texel werd in 1907 opgericht uit onvrede over het beleid van de toenmalige rederij Alkmaar Packet. Huisarts Adriaan Wagemaker, de nieuwste veerboot is 'dokter Wagemaker' genoemd, wilde destijds een betere dienstregeling realiseren. Hij had geen commerciële doelstellingen met het oprichten van de rederij. Door de uitgifte van aandelen van 5 en 15 gulden konden rijke en armere Texelaars een belang nemen in het bedrijf. Ook nu is dat nog vaak het geval: veel Texelaars hebben 'van vader op zoon' aandelen in de bootdienst. Doelstelling was het onderhouden van een efficiënte veerdienst. Anno 2007 lukt dat Teso nog steeds - gezien het historisch te noemen feit dat de prijs van een overtocht, in de zomer van 2004, met tien procent verlaagd werd.

Beatrix beslist persoonlijk over predikaat 'koninklijk'

Het predikaat 'koninklijk' is van Hare Majesteit de Koningin zelf afkomstig. Het bedrijf, instelling of de organisatie moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Of de organisatie neemt een zeer belangrijke plaats in in het vakgebied, âf de organisatie is van landelijke betekenis, âf de organisatie bestaat minimaal honderd jaar. Religieuze, medische en financiële instellingen mogen niet meedingen om de titel in bezit te krijgen. Het predikaat blijft 25 jaar geldig, daarna dient de instelling het opnieuw aan te vragen. De 550 bedrijven, instellingen en organisaties die het predikaat mogen voeren, vormen samen het Koninklijk Verbonden, het verbond van door de koningin met het predikaat 'koninklijk' onderscheiden bedrijven, verenigingen en instellingen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 augustus 2007 - 1345