Wetenschappers vinden 150 dodobotten

Onderzoeker Kenneth Rijsdijk noemt vondst spectaculier

Naturalis Nieuws door

archief oud artikel 17 augustus 2007 Leiden, Zuid-Holland Een team onderzoekers, waaronder zes Nederlandse wetenschappers, heeft op het Afrikaanse eiland Mauritius een spectaculaire vondst gedaan: in moeras Mare aux Songes werden 150 fossiele dodobotten aangetroffen. Dat heeft het natuurhistorisch museum Naturalis donderdag bekendgemaakt.

Op Mauritius, een eiland dat ten oosten van Madagaskar ligt, vond het expeditieteam twee bijna complete dodoskeletten. Onder leiding van Naturalis en onderzoeksinstituut TNO doen de wetenschappers onderzoek naar de verdwijning van de dodo op het Afrikaanse eiland. De vondst is bijzonder, want van dodo's is nog nooit een compleet skelet gevonden. Wel is recent een zogenoemd gearticuleerd dodoskelet gevonden. Ofwel de botten, zonder schedel en borstbeen, van een een dodo lagen bijelkaar.

Spectaculair

De wetenschappers zijn - uiteraard - blij met hun vondst. "Dit is echt spectaculair want vorig jaar hadden we daar slechts een aanwijzing voor en nu kunnen we echt met zekerheid stellen dat de skeletdelen bijna compleet zijn", schrijft onderzoeker Kenneth Rijsdijk op de www.dodo-expeditie.nl. Naast de dodobotten vonden de archeologen eveneens een complete onderkaak van een dodo. Het team stuitte bovendien op ander belangrijk archeogisch materiaal. In het onderzoeksgebied troffen de wetenschappers eveneens nog twee uitgestorven reuzenschildpadden aan. Ook werd uniek schedelmateriaal van uitgestorven papegaaien gevonden.

Ecosysteem

De onderzoeksresultaten wijzen erop dat het reservaat van dodofossielen in de Mare aux Songes één van de rijkste bewaarplaatsen in de wereld is van fossielen op eilanden in de oceaan, zegt Naturalis. "Deze bewaarplaats van dodofossielen geeft een uniek inzicht in de wijze waarop inheemse ecosystemen op de eilanden in de oceaan functioneerden voordat er menselijke nederzettingen ontstonden."

Nederlanders roeiden dodo uit

Het uitsterven van de Raphus cucullatus, de latijnse naam van een dodo, is voor een groot deel te wijten aan Nederlandse zeelieden. Nederlands belangrijkste handelshuis uit die tijd, de Vereenigde Oostindische Compagnie, koloniseerde in 1598 het eiland. Ze vernoemden het eiland naar prins Maurits: Mauritius. Er doen diverse theorieën de ronde over hoe deze bijzondere loopvogel uitstierf. De meest gangbare opvatting is dat zeelieden en matrozen de populatie hebben opgepeuzeld. Een bewijs daarvoor is te vinden in het reisverslag van VOC-schip De Gelderland uit 1602: "Deese vogels vanckt men op het eijlandt Mauritius in grote menichten want sij en connen [niet] vlien ende is goet eeten ende verversing. Hebben dickmaels steenen inde maech ende als eijren somtijts grooter ende cleijnder. Sijnde genaempt griffeendt ofte cermes gaensen." Helemaal zeker is dit niet. Dodovlees schijnt nogal taai te zijn. Sommige wetenschappers denken juist dat de dodo is uitgestorven door toedoen van andere dieren. Ook de vraag wanneer de dodo is verdwenen, houdt onderzoekers nog altijd bezig. De waarneming van Volkert Evertz uit 1662 wordt door velen als de laatste gezien. De waarnemingen na dat tijdstip zijn niet zo betrouwbaar meer. Feit blijft dat de vogel anno 2007 niet meer op de aardbol te vinden is. Met dank aan de Nederlanders.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 augustus 2007 - 874

Dit past bij 'Wetenschappers vinden 150 dodobotten'