1

Woede over vliegtax

Nieuws door

archief oud artikel 13 september 2007 Het plan van minister Wouter Bos (financiën) om 25 euro extra belasting te heffen op elk vliegticket, stuit op hevige kritiek. Met de zogenaamde 'vliegtax' wil Bos mensen ontmoedigen om zomaar milieuvervuilende vliegreizen te maken. De vereniging voor Nederlandse Reisondernemers komt met reclamespotjes op radio en tv om te protesteren tegen de vliegtax. De consumentenbond heeft al 1100 klachten gekregen over de voornemens van het kabinet. Prijsvechter Ryanair maakt bekend niet meer vanuit Eindhoven te vertrekken, maar een vliegveldje net over de grens te zoeken.

Het ministerie is van plan om de extra belasting - de officiële term voor de vliegtax wordt 'luchthavenvertrekbelasting' - in 2008 in te voeren. In totaal zou de belasting op alle vliegtickets de staatskas 350 miljoen euro per jaar opleveren. Het kabinet wil de belasting invoeren om onnodig vliegverkeer te verminderen. Mensen die willen reizen, worden door de maatregel aangemoedigd om te zoeken naar minder vervuilende oplossingen, hoopt het kabinet.

De reisbranche is woedend over de plannen en doet er de komende maanden alles aan om Bos op andere gedachten te brengen. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), waarbij 170 reisorganisaties en 1850 reisbureaus zijn aangesloten, zegt erover te denken het plan bij de rechter aan te vechten. De vliegtax zou namelijk in strijd zijn met Europese afspraken. De ANVR zal de komende maanden agressief actievoeren tegen de vliegtax. Zo komen er, volgens de ANVR, onder andere op Prinsjesdag protesten van de reisbranche.

Ryanair

Vooral goedkope vliegorganisaties worden gedupeerd. Ticketprijzen bij prijsvechters als EasyJet en Ryanair worden door de extra vijfentwintig euro bijna verdubbeld. Ryanair vliegt nu vanaf kleine vliegvelden met minder luchthavenbelasting, zodat de tickets goedkoop kunnen blijven. De Ierse luchtvaartmaatschappij zal om de vliegtax te ontvluchten uit Nederland weggaan. Nederlandse reizigers moeten bij Nijmegen de Duitse grens over om daar vanaf het vliegveldje van Weeze te vliegen. Michael O'Leary, topman van Ryanair, noemde de plannen van het ministerie van financiën 'knettergek', 'de grootste rotzooi' en 'bullshit'.

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft meerdere argumenten om zich te verzetten tegen de voorgenomen invoering van de vliegtax. Op de website van ANVR staan de vijf belangrijkste argumenten op een rij:
  1. De vakantiebelasting is niet meer dan een pure belasting, terwijl de Nederlander geen alternatief heeft. Een eerlijke heffing geeft de consument de mogelijkheid een ander, beter alternatief te gebruiken. Voor het meeste vliegverkeer is echter geen goed alternatief. Of wil het Kabinet dat iedereen met de auto naar Griekenland rijdt?
  2. De voorgestelde vakantiebelasting draagt niet bij aan een beter milieu. Regelmatig wordt de vakantiebelasting een milieumaatregel genoemd, omdat vliegen belastend is voor het milieu. Deze belasting stimuleert echter op geen enkele wijze schoner vliegen. Of je nu in een zuinig of zeer onzuinig vliegtuig stapt, voor de heffing maakt dat geen verschil.
  3. Reizigers wijken uit naar buitenlandse luchthavens door vakantiebelasting. In de ons omringende landen België en Duitsland wordt geen vakantiebelasting ingevoerd. Voor miljoenen Nederlanders zijn de luchthavens van Düsseldorf, Weeze of Brussel een alternatief om de hoge vakantiebelasting te vermijden.
  4. De vakantiebelasting is niet goed voor de Nederlandse economie. Het totale negatieve effect op de Nederlandse economie zal neerkomen op meer dan 1 miljard euro. Ook de werkgelegenheid komt onder druk te staan: er dreigt een verlies van ca. 12.000 arbeidsplaatsen bij directe passagiers- en vliegtuigafhandeling, en als minder buitenlandse toeristen in Nederland besteden.
  5. De vakantiebelasting is mogelijk in strijd met internationale afspraken. Internationaal heeft Nederland afgesproken geen heffingen aan het vliegverkeer op te leggen en niet te discrimineren naar land van herkomst. Nederland kan niet verdragen sluiten en zich er vervolgens niet aan houden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 september 2007 - 1726

Dit past bij 'Woede over vliegtax'

2 reacties: