Echte schoonheid

Website Fries Museum Redactioneel door

archief oud artikel 17 september 2007 Leeuwarden, Friesland De mens is meer dan een mooie buitenkant. In deze tijd waar een onhaalbaar schoonheidsideaal mensen aanspoort tot cosmetische behandelingen, eindeloos diëten en onzekerheid exposeert het Fries Museum met ‘Beautiful People'. De rol van schoonheid in de samenleving is het thema van de tentoonstelling in Leeuwarden. Tot 6 januari 2008 laten diverse kunstvormen zien dat schoonheid niet zit in een perfect uiterlijk.

De tentoonstelling 'Beautiful People' trekt door Europa om ons bewust te maken van het huidige schoonheidsideaal. De televisie en bladen bepalen, in navolging van catwalk- en modereportages, wat 'mooi' is. Vaak is dit met fotoprogramma's tot in het extreme bijgewerkt: rimpels en vetrolletjes bestaan niet meer. Wat overblijft, is een emotieloos, steriel beeld. Dat moet verleiden, maar volgens Spaanse tentoonstellingsmaker Miquel Bardagil laat het alles wat een lichaam menselijk maakt weg. Gevoelens, gebreken en behoeften bestaan niet meer. De consument wordt verleid met een samenraapsel van schoonheidsidealen, de juiste benen, billen en borsten samengebracht in een lichaam. Schoonheid is maakbaar maar zo onwerkelijk dat het juist weer afstoot.

Verlangens en dromen

Voor de expositie bracht Miquel Bardagil werken bijeen die schoonheid vanuit een andere invalshoek belichten. "Beautiful People gaat over verlangens, dromen en angsten", vertelt het Fries Museum. Bargadil wil dat we de echte mens leren kennen, met andere vormen van aantrekkingskracht. De tentoonstelling is samengesteld uit de collectie van het Frac Nord-Pas de Calais in het Franse Duinkerken. Foto's, tekeningen, beelden, films, video's en collages staan opgesteld in het Fries Museum. "Verschillende kunstenaars laten de mens in al zijn verscheidenheid zien, dus met zijn geheimen, gebreken, angsten en emoties."

Beperkt Houdbaar

Momenteel houdt Sunny Bergman met haar documentaire ‘Beperkt Houdbaar' de schoonheidsdiscussie levend. Als voorvechtster van ‘echte schoonheid' opende ze dan ook de tentoonstelling. Recent starte ze ook de actie 'Photoshop-eerlijk', waarbij bladen aan konden geven foto's ingrijpend te bewerken met Photoshop. Een aantal tijdschriften gaven gehoor, de glossy's lieten het allen afweten. De discussie is in ieder geval ingezet. Een compilatie van de documentaire 'Beperkt Houdbaar':

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 september 2007 - 3348