Beoordelingen Museum van de Geest

Gek of geniaal?
9 Cijfer 9 van 10 punten.9999

Bezoekdatum: 12-05-2015

Datum beoordeling: 12 mei 2015

Reisgezelschap: met partner

Gek of geniaal? Geniaal! Wat een heerlijk museum om lekker door te dwalen! Naast een mooi overzicht van de psychiatrie door de eeuwen heen was er een spraakmakende tentoonstelling over het Criminele Brein, LEVENSLANG. Aan de hand van Prison-Art, outsider Art, moderne kunst en historische objecten wordt het verhaal omtrent crimineel gedrag en het tbs-systeem in Nederland verteld. Mooi groot (en vooral ook spraakmakend) werk van kunstenaar Ronald Ophuis. Kijk al uit naar de tentoonstelling die in oktober 2015 van start gaat over de (On-) Volmaakte Mens.

Beoordeling gegeven door Maarten.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Bezoekdatum: mei 2008

Datum beoordeling: 18 oktober 2008

We zijn nu al 2 keer in dit museum geweest. De reden dat ik hier naartoe ging, is omdat ik zelf als verpleegkundige in de psychiatrie werk en wel eens wilde zien wat dit museum inhield. Het mooie aan dit museum is dat je zelf ook actief allerlei activiteiten kan ondernemen, zoals een test over je eigen psychologie. Het museum is op een wat bizarre manier in elkaar gezet: allerlei vreemde teksten op de muren, rare verhalen uit koptelefoons (verhalen van (ex)patienten die bijv. psychotisch zijn. Op deze manier kun je je echt verdiepen in patienten en de psychiatrie door de jaren heen. Er is een grote zaal ingericht waarin je de geschiedenis ziet van de psychiatrie. Daarin zie je dat de ontwikkelingen op dit gebied niet stil hebben gestaan. Nadat ik er 1 keer ben geweest, heb ik mijn schoonfamilie aangeraden om mee te gaan. Zij vonden het ook erg indrukwekkend.

Beoordeling gegeven door N.N..

7 Cijfer 7 van 10 punten.7777

Bezoekdatum: 14-09-2008

Datum beoordeling: 30 september 2008

Het is een erg interessant museum. Met name de patiënten die vroeger daar in behandeling waren kon je d.m.v. microfoons kan horen praten over hun ervaringen. Sowieso raad ik het iedereen aan die social work wilt gaan doen, psychiatrie of niet het is zeer bijzonder om mee te maken. 1 min punt: het is niet geschikt voor zeer drukke dagen.

Beoordeling gegeven door Mandy den Braber.

5 Cijfer 5 van 10 punten.5555

Bezoekdatum: Mei 2008

Datum beoordeling: 24 mei 2008

Het Dolhuys viel me erg tegen. Ik ging er heen in de veronderstelling dat ik naast tentoonstelling reële beelden zou krijgen over behandelmethoden van vroeger. Dat er nog wel een paar kamers in originele staat zouden zijn, of weer ingericht zoals ze waren, zodat je in ieder geval kan ervaren hoe de mensen zich daar gevoeld moeten hebben. Hoe de methodes en de apparaten er toen uitzagen en wat de mensen er toen bij dachten. Van welke visie ze uitgingen in het Dolhuys en waarom. De tentoonstellingen waren leuk, de verhalen van cliënten waren redelijk, de psychiatrie kamer was wel weer leuk, voornamelijk door tekeningen en foto’s van de geestzieke bewoners, heel bijzonder. Het is meer een tentoonstelling van verschillende meningen over de psychiatrie, een soort brede oriëntatie, dan een museum. Ik had graag meer gezien van hoe het vroeger was, en mijn eigen mening daarover gevormd. Vandaar, een onvoldoende.

Beoordeling gegeven door Sophie.

9 Cijfer 9 van 10 punten.9999

Bezoekdatum: maart 2006

Datum beoordeling: 29 februari 2008

Onze dochter zat in Havo5 en wilde voor verpleegster studeren. Omdat ze helemaal niets afwist van pscychiatrie, zijn we samen naar het Dolhuys gegaan. Dat bleek een hele goede keuze te zijn. Je ziet een heleboel van de geschiedenis, maar ook van de hedendaagse psychiatrie. Het museum is heel boeiend en interactief gemaakt. Wat ons heel erg aansprak, waren de poppen. Een druk op de knop en je hoorde een aangrijpend, realistisch levensverhaal. Vaak verhalen van gewone, jonge mensen. Kortom: een aanrader, voor eenieder die meer van de psychiatrie wil weten. Mijn dochter heeft na die dag een goed beeld van de psychiatrie gekregen.

Beoordeling gegeven door N. Desmet.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Datum beoordeling: 13 oktober 2007

In het dolhuys komen persoonlijke ervaringen naar voren, verteld door de patienten zelf. De manier van informatieoverdracht is zo bijzonder, geen kamer geeft zijn geheimen op dezelfde manier prijs. Heerlijk om uren in rond te dolen, en echt te zien hoe het leven als psychiatrisch patient eruit ziet.

Beoordeling gegeven door El.

8 Cijfer 8 van 10 punten.8888

Datum beoordeling: 4 oktober 2007

Wij zijn bij het Dolhuys in Haarlem geweest. Aangezien ik en mijn vriend allebij in de psychiatrie werken vonden wij het leuk om eens te kijken hoe dat er vroeger aan toe ging. Ik vond het museum erg interresant. Het geeft een goed beeld van hoe het vroeger ging. Je ziet filmpjes van vroeger. Je kan naar gesprekken luisteren van psychiatries patienten. Hun belevingen komen dan naar voren. Er is een issolatiecel van vroeger waar je in kan. En er zijn allerlei spulletjes te zien die ze vroeger gebruikte om iemand rustig te krijgen. Overal is goede uitleg bij gegeven. Voor mensen die zich in de psychiatrie van vroeger interesseren is dit echt een aanrader om eens te gaan kijken.

Beoordeling gegeven door Marjan.