Minder prikkels, maar niet minder leuk!

Deze dagjes uit zijn ook geschikt voor prikkelgevoelige mensen

  Redactioneel door
Foto 1. Kinderen spelen in de vrije natuur en zonder al te veel externe prikkels in de OERRR-speeltuinen van Natuurmonumenten. Foto: Natuurmonumenten © Janine Bekkers

21 augustus 2021 Cultuur Een dagje uit is vaak heel leuk, maar het kan ook best druk en overweldigend zijn. Dat is niet altijd even prettig voor mensen die snel overprikkeld zijn, zoals personen met autisme, hersenletsel of hooggevoeligen. Toch een fijn dagje uit? Dat kan met deze uitstapjes voor prikkelgevoelige mensen.

Prikkelarme openstellingen musea

Het museum is natuurlijk niet perse een plek met weinig prikkels. Toch organiseren steeds meer Nederlandse musea speciale prikkelarme openstellingen. Zo kan iedereen toch genieten van prachtige kunst en bijzondere exposities. Een aantal musea werkt samen met Stichting Onbeperkt Genieten, een organisatie die adviseert bij het ontwikkelen van toegankelijk aanbod voor deze specifieke doelgroep. Denk hierbij aan minder mensen tegelijkertijd in het museum, gedimde lichten, geen of minder geluidseffecten, getrainde gastvrouwen, stille rustruimtes en speciale krukjes waar mensen tijdens hun bezoek even op kunnen gaan zitten. Musea die hun deuren af en toe openen voor prikkelarme openstellingen zijn onder andere: het Rijksmuseum, Drents Museum, Van Abbemuseum, CODA Museum, Museum De Lakenhal en het Stedelijk Museum.

Op zoek naar prikkelarm cultuuraanbod? Kijk dan even in de Prikkelarme Cultuuragenda van Stichting Onbeperkt Genieten.

OERRR Speelnatuur: rustig spelen

Veel kleuren en geluiden kunnen in de hoofden van gevoelige kinderen soms een behoorlijk overload en chaos veroorzaken. Maar dat betekent natuurlijk niet ze niet gewoon lekker willen spelen. De OERRR-speeltuinen van Natuurmonumenten zijn dan een fijn alternatief voor lawaaierige speelparadijzen en gigantische speelplaatsen vol kleurrijke en bewegende objecten. Want wat is nou fijner dan lekker ravotten in de vrije natuur op speeltoestellen gemaakt van natuurlijke materialen? Lekker spelen op je eigen tempo in de frisse lucht, met op de achtergrond het rustgevende geluid van fluitende vogels en ritselende blaadjes. En saai is het absoluut niet! De terreinen staan vol leuke hindernissen, touwbruggen, zandbulten en klimbomen.

Struin door de Botanische Tuinen

Ook voor volwassenen is de natuur een heerlijk rustgevende plek, zonder al te veel heftige prikkels. De Botanische Tuinen van de Universiteit Utrecht zijn aangelegd op en rondom het negentiende-eeuwse Fort Hoofddijk. Hier loop je rond zonder onderweg al te veel mensen tegen te komen. De tuinen beslaan samen namelijk maar liefst negen hectare. Wandel op je dooie gemakje tussen bomen en planten uit de hele wereld. Struin door de grootste rotstuin van Europa, de Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut. Het fort ligt als een plaatje tussen het groen en herinnert je eraan dat dit ook een historische plek is. Je kunt op afspraak een rondleiding volgen, maar dat hoeft niet.

Goed voorbereid naar Avonturenpark Hellendoorn

Een attractiepark bezoeken als je niet zo van prikkels houdt, kan nogal een uitdaging zijn. Maar Avonturenpark Hellendoorn doet er desondanks toch alles aan om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. En dat begint bij een goede voorbereiding. Op de website staat daarom een speciale prikkelarme plattegrond, met uitsluitend zwarte lijntjes op een wit papier. Ook biedt het park buiten coronatijd de mogelijkheid om via de uitgang de verschillende attracties te betreden. Om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt, is voor zo'n uitgangspas wel een doktersverklaring of autipas nodig. Van zo'n pas mogen maximaal vier personen gebruik maken (waarvan drie begeleiders).

Prikkelarm naar SEA LIFE in Scheveningen

Ook bij SEA LIFE Scheveningen bleek maar weer eens dat er een grote behoefte is aan prikkelarme openstellingen. De speciale testdag in juni 2021 bleek zo'n groot succes dat er direct een aantal extra prikkelarme middagen zijn ingepland voor het najaar. Op woensdag 6 oktober, 3 november en 1 december 2021 kunnen zowel prikkelgevoelige kinderen als volwassenen voor €12,50 terecht in de bijzondere onderwaterwereld. Er zijn vier tijdssloten beschikbaar tussen 16:00 en 16:45 uur, waarbij ieder kwartier een groepje naar binnen mag. Tijdens het uur á anderhalf uur dat je binnen bent, zijn er minder mensen, zijn de lichten gedimd en worden geluidseffecten en geuren op tijd aangekondigd met bordjes.

Ook leuk

Foto 2. Fort Hoofddijk ligt verscholen tussen de prachtige bomen en planten van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. Foto: Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Laatst gewijzigd: 2022-11-24 12:28:25 · Gepubliceerd: 2021-08-20 15:17:16 - 4305

Dit past bij 'Minder prikkels, maar niet minder leuk!'