5 tips om te doen in Haarlem

Dagje weg in Haarlem | Redactioneel door

Dagje Haarlem? Sla deze musea en winkeltjes niet over

17 mei 2017 Toerisme Haarlem, Noord-Holland Een dagje Haarlem brengt je langs monumentale panden, wereldberoemde musea en schattige straatjes en hofjes. Het is de geboortestad van Hollandse meester Frans Hals, de stad van het oudste museum van Nederland en niemand minder dan Mozart speelde op het orgel in de Grote of St.-Bavokerk. Bovendien kun je er ook nog eens heel goed shoppen. Een perfecte stad voor een dagje uit! De redactie van DagjeWeg.NL bezocht deze prachtige stad en geeft tips om te doen in Haarlem.

Foto 1. Haarlem is een perfecte stad voor een dagje weg. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

1. Corrie ten Boomhuis

Net als het Anne Frankhuis was ook het Corrie ten Boomhuis een belangrijk onderduikadres tijdens de Tweede Wereldoorlog. De christelijke Corrie ten Boom en haar familie boden honderden mensen een veilig onderdak in hun huis boven de horlogewinkel. Tijdens een rondleiding word je meegenomen in het bijzondere verhaal. Loop door het huis met overal trapjes en kamertjes en ervaar hoe het moet zijn geweest tijdens de bezetting door de nazi's. Wanneer de soldaten voor de deur stonden, moesten de onderduikers binnen een minuut van de eettafel naar 'de schuilplaats' vluchten, een verborgen kamertje waar ze via een kast in moesten klimmen. Kinderen en schoolklassen gaan deze uitdaging graag aan tijdens een rondleiding!

2. Museum Het Dolhuys

Een tikkeltje creepy is dit museum soms wel. Het ene moment sta je in een pikdonkere isolatiecel, het andere moment kijk je naar bizarre kunst van psychiatrische patiënten en weer even later test je of je eigen hersenen nog goed werken. In Museum Het Dolhuys maak je kennis met de geest van de mens. De achterliggende vraag die je steeds tegenkomt is: wat is normaal? We hebben al snel ons oordeel klaar over mensen die 'anders' zijn, maar wie bepaalt eigenlijk wat normaal is? Dat Het Dolhuys het enige Haarlemse museum buiten de singel is, is niet toevallig: sinds de zestiende eeuw werden er in dit gebouw krankzinnigen verpleegd.

3. Grote of St.-Bavokerk

Je kunt er niet omheen tijdens een dagje Haarlem: de majestueuze Grote of St.-Bavokerk alias 'De Bavo'. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1370 en 1520 en heeft veel bijzondere highlights. Dwaal rond door deze lichte kerk en bewonder de houten gewelven, het glas-in-lood (dat bij zonneschijn prachtige lichtkunst op de vloer geeft) en de vijftiende-eeuwse koperen lezenaar in de vorm van een pelikaan. Tijdens een rondleiding vertelt een medewerker je graag over de symboliek die erin terug te vinden is. Op het gigantische Müllerorgel is gespeeld door niemand minder dan Händel en de tienjarige Mozart. Houd de agenda van orgelconcerten in de gaten en hoor hoe prachtig dit eeuwenoude orgel nog steeds klinkt!

4. Teylers Museum

Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Vanaf 1784, in de tijd van de Verlichting, kwamen hier geleerden en kunstenaars bij elkaar om onderzoek te doen. Stap binnen via de monumentale entree en proef de sfeer van deze periode. Zuilen, klassieke beelden, prachtige schilderijen: het achttiende-eeuwse interieur en de collectie zijn nog geheel intact gebleven. In vitrines staan blinkende telescopen, fossielen en mineralen uitgestald. Loop ook langs de Grote Elektriseermachine, waarmee vroeger stroom werd opgewekt. Nu ook te zien in Teylers: De Lorentz Formule. In een theatrale tour stap je letterlijk in het laboratorium van Nobelprijswinnaar Lorentz, die nauw contact had met Einstein. Stap in de collegebanken, bekijk grappige proefjes en luister naar de briefwisseling met Einstein. Lees de reportage van DagjeWeg.NL!

5. Shoppen in Haarlem

In Haarlem kun je ook bijzonder goed winkelen. Loop zeker even binnen bij De wereld van Jansje, waar je leuke hebbedingetjes scoort en ook nog eens heerlijk kunt lunchen. Meer zin in tapas? Aan de voet van de Grote of St.-Bavokerk ligt het terras van het Italiaanse restaurantje Piccolo. Echte theeleuten moeten absoluut naar The Art of... Tea, Herbs & Spices, waar je tientallen vierkante meters aan de lekkerste theesmaken vindt. Leuk voor een Haarlems souvenirtje! Hippe kleding en spulletjes voor de kids én jezelf vind je bij MiniMarkt.

Ook leuk in Haarlem

  • In de Grote of St.-Bavokerk ligt Frans Hals begraven, in het Frans Hals Museum bewonder je zijn mooiste werken;
  • In de Jopenkerk geniet je van vers gebrouwd Jopenbier én neem je een kijkje in de brouwerij;
  • Meer over de geschiedenis van de stad leer je in Museum Haarlem;
  • Ontdek de mooiste straatjes en vele hofjes tijdens een wandeling met Gilde Haarlem.
Foto 2. De Grote of St.-Bavokerk in Haarlem. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Haarlem heeft veel leuke winkeltjes. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. Het achttiende-eeuwse interieur van Teylers Museum is nog intact gebleven. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
De Grote Elektriseermachine - een replica dan. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2020-05-20 08:33:15 · Gepubliceerd: 2017-05-16 15:33:41 - 34754