1

6x bijzondere hostels in Nederland

Low-budget minivakantie in eigen land

Meer tips voor een weekendje weg Redactioneel door
Foto 1. Romantisch en avontuurlijk, een Wikkelhouse van Stayokay Apeldoorn. Foto: Taco van der Werf

7 juni 2022 bijgewerkt: 2 februari 2024 Toerisme Landelijk Geen zin in een vliegreis naar een verre bestemming? Voor een leuke vakantie hoef je ook helemaal niet ver te reizen, want Nederland is gewoon een hartstikke tof vakantieland. Dat bewijzen deze hostels wel: stuk voor stuk unieke locaties en net even goedkoper dan de gemiddelde hotelkamer. Zes leuke hostels in Nederland op een rij.

Overnachten in een kubuswoning

ROTTERDAM - Ze zijn wereldberoemd, de gele kubuswoningen in onze havenstad Rotterdam. Vanbinnen zijn die door Piet Blom ontworpen huisjes misschien nog wel leuker dan vanbuiten: alles staat schots en scheef. Gordijnen dichtdoen was nog nooit zo avontuurlijk! Helemaal Alice in Wonderland. Het Stayokay-hostel in Rotterdam is leuk om met vrienden of met je lief te overnachten, er zijn verschillende kamers te huur. Nog een pluspunt: twee minuten lopen en je bent in de Markthal.

Privéhuisje in de natuur

APELDOORN - De complete stilte, de geur van mos en bladeren, het geruis van de bomen. Zag je daar nou een hert voorbij springen? Een Wikkelhouse van Stayokay Apeldoorn is een privéhuisje midden in het bos, vlak bij de Veluwe. Back to nature, dus zonder televisie. De ontspanning waar je naar op zoek was! Er staat een tweepersoons- en een stapelbed, dus in de Wikkelhouse kun je met vier personen overnachten.

Logeren bij nijntje

UTRECHT - Op stap met kinderen in de Domstad? Blijf dan slapen in het Stayokay-hostel Utrecht in het hartje van de stad. Er is een heuse nijntje-kamer, waar kinderen slapen onder de nijntje-sterrenhemel. De volgende dag krijg je je ontbijt op echt nijntje-servies. Of boek de Spoorwegmuseumkamer, die is ingericht in de retrostijl van het Spoorwegmuseum. Met treinstoelen, lockers, een speeltafel met treinbaan én een familieticket voor het museum. Ook voor stellen en groepen is dit hostel een fijne uitgangsbasis: stap naar buiten en strijk neer op een van de gezellige terrassen aan de Neude.

Genieten van Haarlem

HAARLEM - 'Ergens tussen een vijfsterrenhotel en een laid-back hostel in', zo schrijft Hello I'm Local over zichzelf. Dit hostel heeft een appartement en twaalf verschillende kamers, van megagezellige 'dorm rooms' met meerdere stapelbedden tot romantische privékamers voor twee personen. En het mag er dan picture perfect uitzien, in de kamers heb je geen free wifi - die Instagramfoto's plaats je dus maar later. Trek liever een spelletje uit de spelletjeskast, pak een van de fietsen of de kano en trek eropuit. Hello I'm Local zit vlak bij de Grote Markt en de Spaarne. Lees onze tips om te doen in Haarlem.

Toerist in eigen hoofdstad

AMSTERDAM - Delftsblauw, tulpen, boerenbont, kaas, Van Gogh: Cocomama weet met haar themaslaapkamers Nederland als geen ander op de kaart te zetten. Een populaire uitvalsbasis voor buitenlandse backpackers dus. Maar ook als Hollander zelf zit je behoorlijk goed in dit hostel in hartje Amsterdam: tweepersoons- tot zespersoonskamers, een vrij te gebruiken keuken, een tuin (!) en kat Joop die vrolijk tussen alle gasten door loopt.

Middeleeuws kasteel

DOMBURG - Een sprookje, maar dan écht: in Zeeland kun je overnachten in een middeleeuws kasteel. Stayokay-hostel Domburg is gesitueerd in Kasteel Westhove, een kasteel uit de dertiende eeuw. Uitzicht op de slotgracht en torens als je 's ochtends de gordijnen opendoet, een royaal ontbijt onder kroonluchters… Do we need to say more? Tip: huur een fiets en verken de buurt (Strand! Duinen! Bos! Schattige dorpjes! Zeeuwse bolussen!). Het hostel heeft familiekamers tot en met zes personen.

Wat is een hostel?

Een hostel is een goedkopere accommodatie voor reizigers, vooral backpackers. Het wordt ook wel 'jeugdherberg' genoemd, maar dat betekent niet dat het alleen voor jongeren is. Veel hostels hebben naast slaapzalen ook privékamers, familiekamers en soms zelfs studio's of appartementen. De sfeer is huiselijker dan in bijvoorbeeld een hotel; in de meeste hostels moet je een badkamer delen met andere gasten. Hier vind je nog meer leuke hostels.
Foto 2. Logeren bij nijntje in Utrecht! Foto: Taco van der Werf
Foto 3. Stayokay-hostel in een Kubuswoning. Foto: Taco van der Werf

Laatst gewijzigd: 2024-02-02 21:45:35 · Gepubliceerd: 2020-11-25 14:04:44 - 3452


-advertentiepositie-