Hollandsche Schouwburg - Van theater naar deportatieplaats - TIJDELIJK GESLOTEN

Hollandsche Schouwburg

De Hollandsche Schouwburg wordt verbouwd en is tot 2022 gesloten, net als Het Nationaal Holocaust Museum. De bedoeling is om in 2022 in beide gebouwen een nieuw Nationaal Holocaust Museum te openen.

Van 1892 tot 1941 was de Hollandsche Schouwburg het belangrijkste theater in de Amsterdamse Plantagebuurt. In 1941 moest onder dwang van de bezetter de naam worden aangepast naar Joodsche Schouwburg en mochten er alleen Joodse artiesten en musici spelen, uitsluitend voor Joods publiek. In 1942 vorderden de nazi's de schouwburg en fungeerde deze als deportatieplaats. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen werden gedeporteerd naar concentratiekampen.

Na een grondige renovatie van het pand volgde in 1993 een indrukwekkende gedenkwand. De 6700 familienamen die hierop te lezen zijn, symboliseren alle vermoorde Joden van Nederland. Een tentoonstelling op de eerste verdieping vertelt aan de hand van foto's, documenten en video's over deze indrukwekkende periode en de Jodenvervolging.

De Hollandsche Schouwburg vormt samen met het Joods Historisch Museum, het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaust Museum (tijdelijk gesloten vanaf 2 februari 2020) het Joods Cultureel Kwartier.

Hollandsche Schouwburg in Amsterdam leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Hollandsche Schouwburg - Van theater naar deportatieplaats - TIJDELIJK GESLOTEN

De namenwand in de Hollandsche Schouwburg. Foto: Ruud van Zwet.