Museum van de Geest - TIJDELIJK GESLOTEN

Museum van de Geest

Tijdelijk gesloten wegens een verbouwing. De verwachte openingsdatum ligt in het najaar van 2020.

Hoe ging en gaat Nederland in de loop der eeuwen met geestzieken om? In een voormalig dolhuys (vroeger ook wel dolhuis of gekkenhuis) uit 1320 is Museum van de Geest gevestigd, het museum van de geest. Hier leer je alles over psychiatrie en ontdek je dat er veel schuilgaat achter de buitenkant van mensen. Stap in een isolatiecel, hang aan de lijn met iemand die vertelt over haar psychoses en bewonder prachtige kunst van 'outsiders'. Dit museum is allesbehalve mainstream.

Kijkje in de ziel

Je staat in een ruimte vol kasten van psychiatrische cliënten. Zodra je er een opentrekt en de spulletjes bewondert, begint de eigenaar te praten. Zoals Pieter, die dacht dat hij Gandhi was. Een kastdeur verder vertelt Veysel over zijn waanbeelden: iedereen zou hem zien als terrorist. Door het hele museum maak je kennis met dit soort verhalen. In de gang staan telefoons met nummers die je kunt draaien. Krijg je zomaar een cliënt aan de lijn! Ook zie je behandelmethodes van vroeger zoals een dwangstoel uit 1852 en zelfs een filmpje waarin bloedzuigers worden gebruikt als geneesmiddel.

Kunst van outsiders

Vincent van Gogh hoopte dat schilderen hem zou bevrijden van zijn geestelijke ziekte. In Museum van de Geest ontdek je zijn verhaal en bewonder je kunst van andere 'outsiders'; mensen met een beperking. Verwonder je over de Trolleybussen van Willem de Genk en bekijk in een grote expositieruimte kunstzinnige foto's en andere werken van creatievelingen.

Ben jij normaal?

Ga vervolgens zelf de uitdaging aan en test hoe 'normaal' je bent. Hoe werken jouw hersenhelften samen en hoe goed kun je je concentreren? De uitslagen mag je misschien met een korrel zout nemen, maar het zet je wel aan het denken. Want wie bepaalt eigenlijk wat normaal is?

Op een laagdrempelige manier kennis maken met het museum en het brein van 'outsiders'? Doe dan mee met een van de rondleidingen. Hierbij ga je met prikkelende vragen het debat aan over de vraag wat normaal en abnormaal is. Of kom langs tijdens een van de Thuyskamersessies die zo nu en dan op het programma staan. Dit zijn muzikale sessies met iedere keer een nieuwe act met eigen sound en verhaal. De toegang is gratis!

Tip: neem ook zeker een kijkje in de Regentenkamer van Museum van de Geest, een van de drie overgebleven Regentenkamers uit de achttiende eeuw in Nederland. Het behang en de betimmering werden beschilderd door de Haarlemse schilder Jan Augustini in de achttiende eeuw.

Museum van de Geest in Haarlem leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.

Foto: DagjeWeg.NL.