1

Er is nog genoeg te leren!

De leukste én leerzaamste uitjes

Leerzame dagjes uit Redactioneel door

3 juli 2017 bijgewerkt: 14 februari 2018 Toerisme Landelijk Voor nieuwsgierige aagjes die de grijze hersenmassa maar wat graag activeren, zet DagjeWeg.NL een aantal leuke én leerzame uitstapjes op een rij.

Ontdek oude en nieuwe beroepen

Altijd al willen weten hoe het is om een stratenmaker, automonteur, waterbouwkundige of schilder te zijn? Ontdek het bij De Kinderwerkplaats. Hier komen de jongste bezoekers alles te weten over de ambachten van vroeger en de beroepen van vandaag. Bij de ingang krijgt iedereen een heuse gereedschapskist met materialen die nodig zijn om de spannende activiteiten te doen. Maar er is meer! Maak zelf kaarsen in de kaarsenmakerij, leer hoe papier wordt gemaakt in de papierfabriek en ontdek alles over recyclen in het recyclestation. Of trek een witte jas aan, zet een scheikundebril op een waan je een wetenschapper. Zo kun je een vulkaan nabootsen of proefjes doen met elektriciteit en water.

Alles over fruit

Enig idee wat 'enten' of 'oculeren' is? Na een bezoek aan het Fruitteeltmuseum kun je het tot in detail uitleggen. Hier leren bezoekers alles over de geschiedenis van de fruitteelt. Verder leer je hoe vogels, sluipwespen en roofmijten gebruikt worden in de biologische bestrijding van plagen. Voor de kleintjes is er een educatieve speurtocht uitgezet en na het bezoek proef je het lekkerste fruit, vers van het land. Nu je weet hoe je dagelijkse vitaminen op je bord belanden, kijk je heel anders tegen een portie frambozen of een kilo appels aan.

Lesje in veiligheid

Ineens vliegt de keuken in de fik! Wat doe je om de brand zo snel mogelijk te blussen? Bij PIT in Almere krijgt iedereen een interactief lesje in veiligheid. Ontdek wat de politie, brandweer en geneeskundige veiligheidsdiensten van ons land iedere dag doen en ga zelf aan de slag in dit toffe Veiligheidsmuseum! Met spannende games, een skelterbaan en allerlei testjes is PIT een groots avontuur voor alle leeftijden.

'Ik zie sterretjes!'

Bij Planetron Cinedome in Dwingeloo leer je alles over sterren. En daar blijft het niet bij; je kunt ze ook nog eens van dichtbij bekijken tijdens een Sterrenkijkavond. Na deze avond wijzen deelnemers moeiteloos de Grote Beer aan en weet je precies waar de Poolster staat. Kinderen krijgen aan het begin van de avond een vragenlijst om het sterrenkijken extra spannend mee te maken. Met de vragenlijst kunnen ze een echte sterrenkijkmedaille verdienen.

Wandel door lijf en leden

Wie langs de A44 nabij Leiden rijdt, kan er niet omheen. De 34-meter lange reus gooit hoge ogen. De binnenkant van CORPUS blijkt al even verbazingwekkend te zijn. Door een reis die begint bij de knie en via de baarmoeder en longen bij de mond eindigt, ontdekken bezoekers alles over hun eigen lichaam. Hoe wordt een broodje kaas verwerkt in je lichaam en wat gebeurt er precies wanneer je niest? Ga mee op ontdekkingsreis door het menselijk lichaam en leer daarmee jezelf beter kennen.

Terug in de tijd

Ervaar hoe opa's en oma's vroeger leefden in het Nederlands Openluchtmuseum. Vroegere klusjes als waterpompen, emmers met jukken dragen, wassen in een tobbe en koeien melken komen hier weer tot leven. In de Canon van Nederland, een interactieve filmset waar je doorheen kunt lopen, leer je op spectaculaire wijze alle hoogte- en dieptepunten van Nederland kennen. Een leerzaam uitje met een nostalgisch tintje!

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke uitstapjes voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2018-02-14 15:22:14 · Gepubliceerd: 3 juli 2017 - 4235