Bezoek Nederland in het klein in deze leuke miniatuurparken

Miniatuurparken in Nederland |  
Redactioneel door
Foto 1. Je raakt niet uitgekeken in een miniatuurpark, zoals hier MiniWorld Rotterdam. Ze staan vol prachtige gebouwen, straatjes en landschappen en heel veel figuurtjes die de miniwereld bewonen. Foto: MiniWorld Rotterdam

Ontdek waar een klein land groot in is

16 februari 2022 Toerisme Landelijk Een provincie of zelfs heel Nederland verkennen in een dag? Allerlei verschillende landschappen in ons landje bezoeken tijdens één wandelingetje? Het kan in deze 6 leuke miniatuurparken waar van alles te zien en te doen is. Met aan het eind nog twee extra minitips.

Madurodam

Den Haag, Zuid-Holland - Bekijk alle typisch Hollandse hotspots van Nederland in één dag en ontdek wat Nederland zo bijzonder maakt in ons grootste en bekendste miniatuurpark: Madurodam. Hier zie je in één dag hoe groots ons landje is. En er is naast heel veel te zien ook van alles te doen. Laat een vliegtuig opstijgen van Schiphol, red het land van een overstroming en versla de Waterwolf, stap in de Flying Dutchman voor een virtuele vliegervaring of print een 3D-poppetje van jezelf. Madurodam heeft naast ontzettend veel miniaturen ook allerlei attracties om je in te vermaken.

Miniworld Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - Regent het? Geen punt in Miniworld Rotterdam, de grootste overdekte miniatuurwereld in Nederland. Treinen, auto's, Rotterdamse hotspots en complete havens zijn er tot in detail nagemaakt. Bewonder Rotterdam van bovenaf, zoek alle grappige scènes en laat de miniwereld bewegen! En bekijk daarna de landschappen rondom Rotterdam, van de polders tot de stranden langs de zee. Heb je Pippi Langkous al ontdekt? En de brandweer in actie gezien? Je kunt zelfs de zee oversteken en Groot-Brittannië van boven verkennen. Tip: Met 15% korting naar Miniworld Rotterdam!

Familiepretpark Mini Mundi

Middelburg, Zeeland - Wie het Zeeuwse eiland Walcheren in één dag wil bekijken, kan terecht bij Familiepretpark Mini Mundi. Hier bekijk je de Walcherse gebouwen op een schaal van 1 op 20. De boulevard van Vlissingen, het markante stadhuis en het abdijcomplex van Middelburg zijn hier allemaal te bewonderen. Na een bezoekje aan de miniatuurwereld kun je ook het pretpark nog even in en tijdens een buitje de indoorspeeltuin. Mini Mundi ligt aan de rand van Middelburg, dus is goed te combineren met een bezoekje aan de fraaie historische binnenstad.

Brabants Museum Oud Oosterhout

Oosterhout, Noord-Brabant - Brabants Museum Oud Oosterhout is meer dan een museum, het heeft ook een miniatuurpark met niet minder dan 270 miniaturen. De op schaal nagebouwde woningen, winkels met compleet ingerichte etalages, kerken waar zelfs het haantje op de toren te zien is en fabrieken vormen samen een Brabants stadje uit 1900. Maar je kunt ook echt even het verleden instappen en op bezoek bij de schoenmakerij, klompenmakerij en smederij, allemaal van zo'n honderd jaar geleden. Er zijn ook compleet ingerichte kamers, een schooltje en zelfs een authentieke drukkerij.

Landschapmuseum

Beek-Ubbergen, Gelderland - Ons platte landje blijkt helemaal niet saai te zijn als het om landschappen gaat. Dat zie je bij het Landschapmuseum, waar je 11 typisch Nederlandse landschappen bij elkaar ziet. Onder andere de heuvels van Zuid-Limburg, polders met de molens die ze droog hielden en zelfs een van de Waddeneilanden. Binnen laten schitterende foto's zien hoe belangrijk het in stand houden van onze oude cultuurlandschappen is. In dit museum leeft zelfs een das in zijn dassenburcht! En in een aquarium zie je wat er leeft in een boerensloot. Het Landschapmuseum is beperkt open, maar wel helemaal gratis.

Dinopark Landgoed Tenaxx

Wedde, Groningen - Op Landgoed Tenaxx houden niet alleen levensgrote dino's zich schuil. Ze hebben ook een superleuk miniatuurparkje, waar zo'n 80 miniaturen laten zien hoe mooi het noorden van Nederland is. Terwijl je op de achtergrond de dino's hoort brullen loop je langs de karakteristieke huizen, gebouwen en torens van Friesland, Groningen en Drenthe. Oh kijk, een hunebed! En wat een leuk historisch straatje. Ook hier ontkom je niet aan de dino's, maar nu in miniatuur. Kijk, er vechten er twee voor een historisch pand terwijl de minimensjes toekijken. Het hele landgoed staat ook nog eens vol bijzondere bomen.

Extra 1: Nationaal Tinnen Figuren Museum

Ommen, Overijssel - Oké, geen miniatuurpark per se, maar wat zijn er veel prachtige stadjes, markten en historische taferelen te zien in het Nationaal Tinnen Figuren Museum. De gouden koets komt langsrijden, veldslagen van 800 jaar geleden worden uitgevochten en overal ontdek je taferelen uit de vaderlandse en Europese geschiedenis. Allemaal uitgebeeld met prachtig beschilderde tinnen figuren.

Extra 2: Mini Europa in Brussel

Brussel, Brussel - Niet in Nederland, maar erg de moeite waard om een keer heen te gaan is Mini Europa in Brussel. Aan de voet van het Atomium loop je tussen de Big Ben, Santiago de Compostella en het Capitool in Rome door naar de gondels van Venetië. Je komt er langs prachtige paleizen, ziet Romeinse soldaten trainen en de Vikingen steken van wal in hun langschip. Zelfs Don Quichot kom je er tegen tussen de typisch Spaanse molens. Ook leuk: de Vesuvius laten uitbarsten en de Berlijnse muur afbreken. De meer dan 350 gebouwen en animaties laten je in twee uur heel Europa zien.

Foto 2. Voel je een reus in Madurodam, waar je heel Nederland in één dag kunt ontdekken. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. In het Landschapmuseum liggen allemaal oer-Nederlandse landschappen in miniatuur. Foto: Landschapmuseum @ Valentijn te Plate
Foto 4. Een miniatuur Brabants stadje in Brabants Museum Oud Oosterhout. Foto: M. Zuur - van Vuure
Foto 5. De bekende kubuswoningen van Rotterdam by night. In MiniWorld Rotterdam wisselen de dag en nacht elkaar steeds af. Foto: MiniWorld Rotterdam © Tarik Speelman
Foto 6. De iconische gebouwen uit heel Europa staan bij elkaar in Mini Europa Brussel. Foto: Mini Europa
Foto 7. Enkele tinnen figuurtjes uit een veldslag. In het Nationaal Tinnen Museum kom je niet alleen taferelen uit Nederland tegen, maar uit heel Europa. Foto: Nationaal Tinnen Figuren Museum © Henk Dooijes

Laatst gewijzigd: 2022-02-15 15:11:21 · Gepubliceerd: 16 februari 2022 - 830