1

Bezoek Nederland in het klein in deze leuke miniatuurparken

Ontdek waar een klein land groot in is

Miniatuurparken in Nederland Redactioneel door
Foto 1. Je raakt niet uitgekeken in een miniatuurpark, zoals hier MiniWorld Rotterdam. Foto: MiniWorld Rotterdam

25 februari 2024 Toerisme Landelijk Een provincie of zelfs heel Nederland verkennen in een dag? Allerlei verschillende landschappen in ons landje bezoeken tijdens één wandelingetje? Het kan in deze 6 leuke miniatuurparken waar van alles te zien en te doen is. Met aan het eind nog twee extra minitips.

Madurodam

Den Haag, Zuid-Holland - Bekijk alle typisch Hollandse hotspots van Nederland in één dag en ontdek wat Nederland zo bijzonder maakt in ons grootste en bekendste miniatuurpark: Madurodam. Daar is naast heel veel te zien ook van alles te doen. Klim en klauter door beroemde schilderijen in De Hollandse Meesters, red het land van een overstroming in de Waterwolf, stap in de Flying Dutchman voor een virtuele vliegervaring en ontdek allerlei doe-dingen verspreid tussen de iconische miniaturen. Want wat een prachtige details heeft elke miniatuur... overal ontdek je weer iets nieuws. Lees onze reportage over Madurodam.

Foto 2. Wandel als een reus door miniatuur Nederland in Madurodam. Foto: DagjeWeg.NL

Miniworld Rotterdam

Rotterdam, Zuid-Holland - Regent het? Geen punt in Miniworld Rotterdam, de grootste overdekte miniatuurwereld in Nederland. Treinen, auto's, Rotterdamse hotspots en complete havens zijn er tot in detail nagemaakt. Bewonder Rotterdam van bovenaf, zoek alle grappige scènes en laat de miniwereld bewegen! En bekijk daarna de landschappen rondom Rotterdam, van de polders tot de stranden langs de zee. Heb je Pippi Langkous al ontdekt? En de brandweer in actie gezien? Je kunt zelfs de zee oversteken en Groot-Brittannië van boven verkennen. Tip: Bestel tickets met 15% korting!!

Foto 3. De bekende kubuswoningen van Rotterdam by night. Foto: MiniWorld Rotterdam © Tarik Speelman

Familiepretpark Mini Mundi

Middelburg, Zeeland - Wie het Zeeuwse eiland Walcheren in één dag wil bekijken, kan terecht bij Familiepretpark Mini Mundi. Hier bekijk je de Walcherse gebouwen op een schaal van 1 op 20. De boulevard van Vlissingen, het markante stadhuis van Middelburg en het abdijcomplex zijn hier allemaal te bewonderen. Na een bezoekje aan de miniatuurwereld kun je ook het pretpark in. Mini Mundi ligt aan de rand van Middelburg, dus is goed te combineren met een bezoekje aan de fraaie historische binnenstad.

Foto 4. Zo klein is de enorme Middelburgse kerktoren De Lange Jan in het miniatuurpark van Mini Mundi. Foto: Provincie Zeeland © Willem Woznitza

Brabants Museum Oud Oosterhout

Oosterhout, Noord-Brabant - Brabants Museum Oud Oosterhout is meer dan een museum, het heeft ook een miniatuurpark met niet minder dan 270 miniaturen. De op schaal nagebouwde woningen, winkels met compleet ingerichte etalages, kerken waar zelfs het haantje op de toren te zien is en fabrieken vormen samen een Brabants stadje uit 1900. Je kunt ook echt even het verleden instappen en de schoenmakerij, klompenmakerij en smederij bezoeken, allemaal van zo'n honderd jaar geleden. Er zijn ook compleet ingerichte kamers, een schooltje en zelfs een authentieke drukkerij.

Foto 5. Een miniatuur Brabants stadje in Brabants Museum Oud Oosterhout. Foto: M. Zuur - van Vuure

Landschapmuseum

Beek-Ubbergen, Gelderland - Ons platte landje blijkt helemaal niet saai te zijn als het om landschappen gaat. Dat zie je bij het Landschapmuseum, waar je 11 typisch Nederlandse landschappen bij elkaar ziet. Onder andere de heuvels van Zuid-Limburg, polders met de molens die ze droog hielden en zelfs een van de Waddeneilanden. Binnen laten schitterende foto's zien hoe belangrijk het in stand houden van onze oude cultuurlandschappen is. In dit museum leeft zelfs een das in zijn dassenburcht! En in een aquarium zie je wat er leeft in een boerensloot. Het Landschapmuseum is van begin april tot eind oktober alleen open op woensdag en zondag, maar wel helemaal gratis.

Foto 6. In het Landschapmuseum liggen allemaal oer-Nederlandse landschappen in miniatuur. Foto: Landschapmuseum @ Valentijn te Plate

Dinopark Landgoed Tenaxx

Wedde, Groningen - Op Landgoed Tenaxx houden niet alleen levensgrote dino's zich schuil. Ze hebben ook een superleuk miniatuurparkje, waar zo'n 80 miniaturen laten zien hoe mooi het noorden van Nederland is. Terwijl je op de achtergrond de dino's hoort brullen loop je langs de karakteristieke huizen, gebouwen en torens van Friesland, Groningen en Drenthe. Oh kijk, een hunebed! En wat een leuk historisch straatje. Ook hier ontkom je niet aan de dino's, maar nu in miniatuur. Kijk, er vechten er twee voor een historisch pand terwijl de minimensjes toekijken. Het hele landgoed staat ook nog eens vol bijzondere bomen. Landgoed Tenaxx is open van begin april tot eind oktober.

Extra 1: Nationaal Tinnen Figuren Museum

Ommen, Overijssel - Oké, geen miniatuurpark per se, maar wat zijn er veel prachtige stadjes, markten en historische taferelen te zien in het Nationaal Tinnen Figuren Museum. De gouden koets komt langsrijden, veldslagen van 800 jaar geleden worden uitgevochten en overal ontdek je taferelen uit de vaderlandse en Europese geschiedenis. Allemaal uitgebeeld met prachtig beschilderde tinnen figuren.

Foto 7. Enkele tinnen figuurtjes uit een veldslag in het Nationaal Tinnen Museum. Foto: Nationaal Tinnen Figuren Museum © Henk Dooijes

Extra 2: Mini Europa in Brussel

Brussel, Brussel - Niet in Nederland, maar erg de moeite waard om een keer heen te gaan is Mini Europa in Brussel. Aan de voet van het Atomium loop je tussen de Big Ben, Santiago de Compostella en het Capitool in Rome door naar de gondels van Venetië. Je komt er langs prachtige paleizen, ziet Romeinse soldaten trainen en de Vikingen steken van wal in hun langschip. Zelfs Don Quichot kom je er tegen tussen de typisch Spaanse molens. Ook leuk: de Vesuvius laten uitbarsten en de Berlijnse muur afbreken. De meer dan 350 gebouwen en animaties laten je in twee uur heel Europa zien.

Foto 8. De iconische gebouwen uit heel Europa staan bij elkaar in Mini Europa Brussel. Foto: Mini Europa
Foto 9. In Madurodam is niet alleen veel te zien, maar ook veel te doen. Zoals in attractie De Hollandse Meesters. Foto: Madurodam

Laatst gewijzigd: 2024-02-22 16:16:37 · Gepubliceerd: 25 februari 2024 - 2132