1

Ontdek het verleden van Nederland in deze 10 openluchtmusea

Maak een tijdreis in een openluchtmuseum

Bezoek een openluchtmuseum   Redactioneel door
Foto 1. Volg de oude ambachtenroute in het Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Nederlands Openluchtmuseum © Mike Bink

3 mei 2022 Toerisme Landelijk Zomer, dus de openluchtmusea zijn weer open! Ga je ook mee op een reis terug in de tijd? Wandelen tussen de huisjes van vroeger, langs historische molens en over de erven van eeuwenoude boerderijen. Oude ambachten zien. Nostalgische spelletjes spelen. En letterlijk midden in de geschiedenis staan. Allemaal heerlijk in de buitenlucht. Je verveelt je geen moment in deze 10 te gekke openluchtmusea.

Nederlands Openluchtmuseum

ARNHEM, GELDERLAND - In het Nederlands Openluchtmuseum kijk je niet stilletjes naar de geschiedenis van Nederland, je maakt het actief mee. Loop door oude straatjes en gluur naar binnen in de huisjes. Kijk hoe de bakker brood bakt in de bakkerij, bezoek de papiermakerij en de bierbrouwerij en bewonder de smid in de smederij. Van verre hoor je hem al op het aambeeld slaan. Kinderen kunnen oud-Hollandse spelletjes spelen op het Zaanse Plein, ouderwetse klusjes doen op het Kindererf en meehelpen in de stal. Dit jaar staat het thema 'Hoe vrij ben jij?' centraal in het museum. Doe de zelftest, bekijk spraakmakende kleding door de jaren heen en ontdek de tradities van Bevrijdingsdag, Keti Koti en de Ontzet-feesten.

Archeon

ALPHEN AAN DE RIJN, ZUID-HOLLAND - Indrukwekkende poorten, bruggen, tempels: Archeon staat vol historische gebouwen. Er is zelfs een compleet middeleeuws dorpje en een echte scheepswerf. Vaar in een boomstam door de prehistorie en maak vuur met een vuursteen. Ontmoet de Romeinen en leer zwaardvechten en boogschieten. Neem een kijkje bij de Vikingen of bezoek een middeleeuwse markt. Hier beleef je alles zelf! De bewoners van Archeon laten oude ambachten zien en vertellen je graag over 'hun' tijd. Even geen zin in een terrasje? Plof dan neer op een van de picknickplekken.

Zuiderzeemuseum

ENKHUIZEN, NOORD-HOLLAND - Hoe zag het leven eruit aan de vroegere Zuiderzee? Beleef en bekijk het in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Er staan ruim honderd authentieke panden uit het voormalige Zuiderzeegebied. Wandel langs de winkels en woonhuizen, sta even stil bij de vissers die hun netten knopen en bezoek de visrokerij, waar in het seizoen de vis hangt te roken. De jongste bezoekers kunnen deze zomer lekker meewerken in de kinderwerkstraat. Kleding wassen, boter karnen en garnalen pellen, doe allerlei klusjes zoals de kinderen vroeger dat ook deden!

preHistorisch Dorp

EINDHOVEN, NOORD-BRABANT - In het preHistorisch Dorp beleef je verschillende tijdperken uit de geschiedenis, van de prehistorie tot aan de late middeleeuwen. Ontdek hoe de Romeinen in Brabant leefden, bezoek boeren uit de ijzertijd en ga op jacht in de prehistorie. Hier sta je niet alleen te kijken bij oude ambachten, je kunt ze ook zelf leren. Voor je het weet sta je hout te kloven, bak je Germaanse koeken boven open vuur, schiet je pijlen met een kruisboog en maak je Romeinse sieraden als een pro. Het preHistorisch Dorp barst van de activiteiten!

Openluchtmuseum Ootmarsum

OOTMARSUM, OVERIJSSEL - In Openluchtmuseum Ootmarsum staan prachtige oude boerengebouwen uit de regio. Je proeft er de geschiedenis van Twente vanaf het moment dat je dit grote museumpark binnenstapt. Gluur in de boerderijtjes en ontdek wat een boerenfamilie een eeuw geleden nodig had om te overleven. Hoe ze vee hielden, wat ze gebruikten om het land te bewerken en hoe sober hun dagelijks leven was. De audiotour ligt klaar om je te begeleiden op je tocht door het verleden.

Openluchtmuseum Ellert en Brammert

SCHOONOORD, DRENTHE - Aan de ingang van Openluchtmuseum Ellert en Brammert staan de twee reuzen Ellert en Brammert je al op te wachten. Vroeger hielden ze strooptochten door Drenthe, nu laten ze de bezoekers zien hoe de mensen in het zuidoosten van Drenthe eeuwen geleden leefden. Je komt langs plaggenhutten, Saksische boerderijen, een oud schooltje, een kalkoven én een heuse gevangenis. Er is een speeltuin en een kinderboerderij. En regelmatig vinden demonstraties van oude ambachten plaats.

Openluchtmuseum Erve Kots

LIEVELDE, GELDERLAND - In het nagebouwde dorpje van Openluchtmuseum Erve Kots wandel je langs authentieke boerderijen, een oliemolen en een houtzagerij. De agrarische machines in en om de boerderijen geven een goed beeld van de het landleven van vroeger en van de eerste vormen van mechanisatie in het boerenleven. Er is een brouwerij en je kunt hier zelfs overnachten in het verleden, in de dorpsherberg. Regelmatig zijn er demonstraties van oude ambachten.

Themapark De Spitkeet

HARKEMA, FRIESLAND - Wow, dat is helemaal geen grasheuvel, het is een huisje! Snel naar binnen kijken. Dan blijkt dat het niet echt romantisch wonen was in deze plaggenhut. Het is er donker en er is amper plek voor een bed en een piepklein tafeltje met kruk. Themapark De Spitkeet laat zien hoe de bevolking op de heide van Friesland en Groningen onder erbarmelijke omstandigheden probeerde het hoofd boven water te houden. Je vindt er naast woningen ook een armenkerkhof. Kinderen kunnen een speurtocht maken en spelen in de twee speeltuinen.

Openluchtmuseum Het Hoogeland

WARFFUM, GRONINGEN - Hoe leefden mensen honderd jaar geleden in Groningen? Een wandeling door Openluchtmuseum Het Hoogeland geeft het antwoord. De woning van een dagloner, de werkplaats van een schilder, een schoolgebouw en een café: allemaal zijn ze bewaard gebleven, net als de wierde waar ze op staan. Erg bijzonder is een Gronings babyhuisje. Vroeger werden baby's daarin gelegd om ze op een veilige manier aan de buitenlucht te laten wennen.

Openluchtmuseum Eynderhoof

NEDERWEERT, LIMBURG - Stap door de ijzeren poort van Openluchtmuseum Eynderhoof een levendig Peeldorp in, waar je ziet hoe de mensen rond 1900 in de Peel woonden, werkten, leefden en speelden. De oude kasseienweg leidt je langs zagerij Bî-j Maantje, bakhuis Laôte, de Smeejeri-j, een mooie heemtuin en de werkplaatsen van vlechters, schoenmakers en pottenbakkers. De gebouwen die je ziet komen ook echt uit de omgeving en zijn hier steen voor steen weer opgebouwd.

Nog meer leuke uitstapjes

Foto 2. Wees even zelf een Romein in Archeon. Foto: Archeon
Foto 3. Met de gratis audiotour op stap door Openluchtmuseum Ootmarsum. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum
Foto 4. Meehelpen met het pannenkoeken bakken zoals dat vroeger gebeurde, in het preHistorisch Dorp. Foto: preHistorisch Dorp
Foto 5. Een demonstratie in het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum. Foto: Zuiderzeemuseum © Frank Bedijs

Laatst gewijzigd: 2022-12-06 22:43:11 · Gepubliceerd: 3 mei 2022 - 7263