George Stubbs - De man, het paard, de obsessie

George Stubbs - De man, het paard, de obsessie

Deze zomer tonen we in het Mauritshuis de allereerste Nederlandse tentoonstelling over de legendarische Britse paardenschilder George Stubbs. Absoluut hoogtepunt van de tentoonstelling is het levensgrote portret van het paard Whistlejacket, topstuk uit de National Gallery, Londen, dat voor het eerst naar het Europese vasteland komt. Ook is in de tentoonstelling het skelet te zien van Eclipse, het meest legendarische renpaard aller tijden, en het portret dat Stubbs maakte van deze hengst.

Hoewel George Stubbs hier in Nederland nog nagenoeg onbekend is, hoort hij in Engeland zonder twijfel thuis in het rijtje met beroemde achttiende-eeuwse kunstenaars zoals Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough en William Turner.

We focussen ons in deze tentoonstelling op de belangrijkste periode in de carrière van Stubbs: de jaren vijftig en zestig van de achttiende eeuw. Via de portretschilder Joshua Reynolds was Stubbs in contact gekomen met de elite van Engeland. Stubbs ontwikkelde zich vervolgens tot dé paardenportrettist van zijn land. Het paard was een statussymbool en vermogende eigenaren wilden graag een portret van hun snelste en mooiste paarden aan de muur. Hoewel Stubbs ook mensen en tal van andere diersoorten heeft vereeuwigd, waren het de levensechte paardenportretten waarmee hij zich als kunstenaar onderscheidde.

George Stubbs - De man, het paard, de obsessie

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.