Expositie "Letterheads" - typografische portretten

Expositie "Letterheads" - typografische portretten

Bij Boekhandel Dominicanen zijn typografische portretten van beroemde schilders te zien.
Een groot oog trekt je diep de voormalige kerk in. Laat dat nou precies de bedoeling van de kunstenaar zijn! Huub Smits hierover: "Fantastisch om op deze bijzondere locatie te kunnen exposeren. Dit opgeblazen detail van mijn typografische portret "Charley type 1" kijkt je als 'n eigentijdse versie van het Alziend Oog bijna overal vanuit de kerk aan".

Afwrijfletters
Eén voor één wrijft Smits letters op papier. Zorgvuldig bewaarde afwrijfletters uit de jaren '70/'80 uit de reclamestudio van zijn vader. Het begint met Jheronimus Bosch. Later krijgen zelfportretten van Vincent van Gogh, Rembrandt en Charley Toorop op deze wijze een « typeface ».

Er ontstaat een hele collectie art prints. Handgemaakte limited edition zeefdrukken, een houtdruk, riso print. Maar ook kleine prints, ingelijst of als luxe ansichtkaart. En niet te vergeten de ruim vertegenwoordigde Gold Prints, met goudfolie letters en in vele kleuren te zien en verkrijgbaar. Toyobo ets "Rembrandt type 2" haalde in 2019 in twee Rembrandtjaar-kunstwedstrijden de eindexposities. De aankoop door o.m. diverse juryleden maakt dat nog maar enkele werken van de beperkte oplage in Maastricht zijn.

Huub Smits (NL, Nijmegen, 1967) is een zelfstandig foto- en typografisch beeldmaker onder de naam fototypo. Groeit op in een omgeving vol inspirerende lettervormen. Studeert 'n jaar Industriële Vormgeving in Genk (B) gevolgd door Grafische Vormgeving (Kunstacademie ’s-Hertogenbosch). Begint les te geven na het werken in de grafische sector. Fotografeert tegenwoordig voornamelijk interieurs, maar geeft ook ansichten en kalenders van zijn cityscapes uit.
Vlak na het Jheronimus Bosch-jaar 2016 neemt hij zijn intrek in een atelier in Den Bosch. Smits: "Om de langgekoesterde wens te vervullen regelmatig uit de digitale (foto)wereld te stappen. Om gedreven door mijn oude "letterlust" vrij werk te maken, met de hand!"

Expositie

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.