1

Knutsel- en experimentenhoek Universiteitsmuseum




Knutsel- en experimentenhoek Universiteitsmuseum

In het Universiteitsmuseum kun je niet alleen knappe wetenschappers en hun uitvindingen bewonderen, maar je kunt - nog leuker - ook zelf aan de slag! Vanwege de grote belangstelling in de voorjaarsvakantie is de knutsel- en experimentenhoek in de meivakantie weer terug, maar nu nog uitgebreider!

Experimenteren, ontdekken en knutselen
In onze jonge-uitvinders-knutselhoek mag je zelf een papieren glas-in-lood beestje knutselen, een origami vouwen of echte experimenten uitvoeren. Maak bijvoorbeeld een optische illusie net als psycholoog Gerard Heymans, of doe Johann Bernoulli na en experimenteer met luchtdruk! Ook staat er in deze vakantie een spannende plasmabol waarbij je prachtige bliksemflitsen ziet ontstaan als je de bol aanraakt met je vingers.

Badzout maken
In de experimentenhoek kun je ook badzout komen maken, met mooie kleurtjes en een lekker geurtje. Het badzout maak je natuurlijk in een labjas als echte professor!

Menselijk lichaam
Hoe ziet het menselijk lichaam eruit? Waar zitten eigenlijk onze lever en longen? In de experimentenhoek kun je zelf het lichaam in elkaar zetten en leren welke functie onze organen hebben.

Microscopenhoek: de natuur in het klein
Ten slotte is er een microscoop waar je onder begeleiding bijzondere preparaten kunt bekijken, o.a. van libelles, plantjes, hout en andere kleine beestjes. Onder de microscoop worden de kleinste details zichtbaar! Zo leer je veel over de natuur. Ook liggen er allerlei dierenschedels. Zie jij het verschil tussen een hond en een kat?

Tip: Bekijk een BMW-auto, een neushoorn en vele kristallen, stenen en vogels in de nieuwe tentoonstelling Kaleidoscope
In Kaleidoscope zie je allemaal gave objecten uit de verzameling van het museum. Een deel is afkomstig van het voormalig Natuurmuseum uit Groningen. En het leuke aan de tentoonstelling is, jij kunt zelf stemmen op je favoriete objecten. Samen bepalen we wat de échte schatten van het museum zijn!

 Bezoek www.rug.nl

Foto: Erik Jaap Dijk
Foto: Erik Jaap Dijk
Foto: Erik Jaap Dijk
Foto: Erik Jaap Dijk
Foto: Erik Jaap Dijk
Foto: Erik Jaap Dijk