1

Museum vindt Armando's onder puin

Twee kunstwerken overleven grote brand

Armando Museum Nieuws door

archief oud artikel 9 november 2007 Amersfoort, Utrecht Medewerkers van het eind oktober afgebrande Armando Museum hebben deze week in de ruïne van de Elleboogskerk nog twee schilderijen van de kunstenaar gevonden. "De hoop om nog meer werken terug te vinden wordt steeds kleiner."

Woensdag kregen conservator Yvonne Ploum en beheerder Jaap van der Meer naar eigen zeggen onverwachts toestemming om in een gedeelte van de verbrande kerk te zoeken naar restanten van Armando's kunstwerken. Tijdens de inspectie vonden de twee medewerkers van het Armando Museum twee werken van Armando terug.

Brokstukken

Het gaat om Der Baum 1995 I/I en Waldinneres 1986 van de Amsterdamse kunstenaar. Tussen de brokstukken en het puin van het volledig uitgebrande interne depot lag Armando's Waldinneres, betreurt het museum de toestand van de kunstwerken. "Het schilderij lag op zijn buik en heeft meerdere brandgaten." Het schilderij is overgebracht naar een boekhandel in Haarlem. Ook vond Van der Meer een dertiental bouten terug van een ander kunstwerk van Armando. De hoop om nog meer werken terug te vinden wordt steeds kleiner, zegt het museum. "Zo gauw de zaal veilig bevonden wordt, zal er nog een grondonderzoek plaatsvinden."

Hijskraan

Overigens moesten de medewerkers de nodige toeren uit halen om het voormalige museum binnen te komen. Met de hulp van een hijskraan kon Van der Meer het balkon en de museumzaal bereiken. Ook beklommen de medewerkers bergen puin om te speuren naar resten van Armando's kunstwerken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 november 2007 - 736