Weg dit weekend

De uitstapjes van dit weekend op een rij

Redactioneel door

archief oud artikel 17 januari 2008 Dit weekend is het weer passen en meten om alle leuke uitstapjes te bezoeken. In Rijswijk staan meters spoor opgesteld, in Haarlem kunnen de kinderen hun eigen kunstwerk schilderen en Maria komt via film weer tot leven. Duik met de kinderen in de Egyptische cultuur tijdens Egyptomania for Kids in het Rijksmuseum voor Oudheden.

Volg het spoor...

Stoomlocomotief én TGV staan dit weekend opgesteld in de Evenementenhal Rijswijk. Op 19 en 20 januari is een oppervlakte van 10.000 m² gevuld voor de 13e editie van de Nederlandse Modelspoordagen. Van kleine, gedetailleerde banen tot trajecten van wel dertig meter spoor vol met elektronische snufjes staan opgesteld in de hal. Ook computergestuurde treinbanen maken deel uit van het evenement. Vele verenigingen en hobbyisten exposeren met hun zelfgebouwde banen en geven toelichting. De kinderen kunnen een rangeerdiploma behalen. Bekende merken als Roco, Märklin en Fleischmann bieden in hun stands de nieuwste modellen aan. Een gedeelte van de beurs is ingericht met tweedehands- en verzamelmateriaal. De entree is inclusief toegang tot Kinderspeelstad Rijkswijk waar de kleintjes zich kunnen vermaken.

Laatste kans

Alleen dit weekend kunt u nog het duurste vogelboek ter wereld ter wereld bewonderen in het Teylers Museum in Haarlem. Vele bezoekers gingen u voor om een glimp op te vangen van 'The Birds of America' van John James Audubon.

Kunst maken

Kijken naar kunst in het museum is leuk, nog leuker wordt het als je zelf aan de slag kunt gaan! Op vier zaterdagmiddagen is er weer een speciale kindercursus. Kinderen kijken en maken kunst in het Frans Hals Museum. Eerst ga je inspiratie op doen door te kijken naar schilderijen in het museum. Vervolgens is het tijd voor een eigen kunstwerk. De workshops vinden plaats op de zaterdagen 19 januari, 26 januari, 9 februari en 16 februari van 14.00 uur tot 16.00 uur. Met elke keer een ander thema. Aanmelden kan via telefoonnummer 023-5115783 of via het e-mailadres fhmpubliekszaken@haarlem.nl.

2x Maria

Op zondag 20 januari toont Museum Catharijneconvent twee films over Maria. Reden is het succes van de tentoonstelling ‘Bijbelse vrouwen in de kunst', die verlengd is tot 6 april 2008. De filmdag start om 12.00 uur met de vertoning van Mary. Een actrice en een tv-presentator raken in de ban van de boodschap van Maria Magdalena. Theoloog, dr. Frank Bosman zal een uitleiding geven bij het verhaal. De tweede film is van regisseur Nouchka van Brakel, die Ave Maria maakte uit nieuwsgierigheid naar Maria van Nazareth, één van de bekendste vrouwen uit de wereldgeschiedenis. Ze trok door Europa om de bijzondere band van mensen met Maria vast te leggen. Meer hierover vertelt ze na de filmvertoning. Ave Maria start om 14.45 uur.

Egyptomania

Januari is Egypte-maand in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Elke zondagmiddag is een speciale kinderrondleiding over de Egyptische afdeling en draaien in het museum films over piramiden, mummies en farao's in het oude Egypte. In de game ‘Expeditie Egypte' speurt de speler mee met een egyptoloog naar mummies en graftombes, terwijl zandstormen razen en giftige schorpioenen op de loer liggen. De speurroute ‘Marijn in de woestijn' is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Daphne Deckers, waarin hoofdpersoon Marijn avonturen beleeft in het museum. Nieuw in het museum is het Egyptische verjaardagspartijtje, speciaal voor kinderen die hun gasten willen trakteren op een feestje tussen geheimzinnige mummies en farao's. De activiteiten passen bij de nog lopende tentoonstelling 'Hakken in het zand'.

Schaatsen

Schaatsen kan overal in Nederland. Als het niet vriest, is er altijd wel een kunstijsbaan in de buurt. In dit overzicht staan de ijsbanen in Nederland. Veel van deze ijsbanen zijn overdekt of half-overdekt. Klik op één van de ijsbanen op de kaart, of kies een provincie.



IJsbaan Geleen IJsbaan Capelle De Uithof - Den Haag Silverdome - Zoetermeer IJssportcentrum Eindhoven IJssportcentrum Tilburg Kunstijsbaan Breda De Banakker - Etten-Leur Artic Harbor en Sportiom - Den Bosch Triavium - Nijmegen Friends on Ice - Ede De Kanovijver - Ermelo De Scheg - Deventer Epe on Ice - Epe IJs- en Skeelerclub - Haaksbergen Euregio - Enschede De Smelt - Assen Sportcentrum Kardinge - Groningen FlevOnice - Biddinghuizen Vechtsebanen - Utrecht Drechtstedenhal - Dordrecht Ice Paradise - Leidschendam Schaatshal Leiden Thialf - Heerenveen IJshal Leeuwarden De Westfries - Hoorn De Meent - Alkmaar Kennemerland - Haarlem Jaap Edenbaan - Amsterdam Limburg Gelderland Noord-Brabant Zeeland Zuid-Holland Utrecht Noord-Holland Flevoland Overijssel Drenthe Groningen Friesland

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-01-14 14:02:19 - 2299

Dit past bij 'Weg dit weekend'