1

Gered schilderwerk Armando kort tentoongesteld

Korte expositie toont acht resterende schilderijen uit afgebrand museum.

Armando Museum Nieuws door

archief oud artikel 16 januari 2008 Amersfoort, Utrecht Tijdens een korte expositie eind februari in de Sint Aegtenkapel zijn acht nog resterende kunstwerken van Armando te zien. De schilderijen werden eind oktober vorig jaar gered uit het brandende Armando Museum in Amersfoort of lagen elders opgeslagen.

Dertien schilderijen en een grote sculptuur gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar gingen verloren in de vlammen. De acht schilderijen die uit het 22 oktober afgebrande Armando Museum gered werden of elders lagen opgeslagen, zijn op 23 en 24 februari te zien in de Sint Aegtenkapel in Amersfoort. Niet verloren gegane schilderijen als 'Espace Criminel' en 'Zwarte bouten op zwart' zijn tijdens de flitstentoonstelling te bewonderen.

'Espace Criminel'

"We zijn erg blij dat met name het vroege werk gespaard is gebleven", zegt Hetty van Oordt van het Armando Museum. "Van het meer recente werk is de mogelijkheid tot het vinden van vergelijkbare stukken in Armando's oeuvre groter. Werken als 'Espace Criminel' zijn in die zin onvervangbaar." Een belangrijkst bewaard gebleven schilderij is volgens haar niet aan te wijzen. "Alle werken van de kerncollectie beschouwen we als 'belangrijkst' werk."

Gratis

De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Als dank voor het vele medeleven, zegt Van Oordt. De Stichting Ondersteuning Armando Museum ontving steun van over heel de wereld. Ook in Amersfoort zelf kreeg het afgebrande museum steun. "Leerlingen en ouders van een school haalde ruim driehonderd euro voor het museum op." Het Armando Museum verwacht dat de tweedaagse expositie zo'n 1500 bezoekers naar de stad lokt.

Plek tijdelijk museum nog onbekend

De gemeente Amersfoort onderzoekt momenteel of het tijdelijke Armando Museum in het Rietveldpaviljoen van De Zonnehof kan worden ondergebracht. Het plan om de expositie 'definitief' onder te brengen in de Sint Aegtenkapel kan de ijskast in. "De mogelijkheden voor langdurig exposeren kwamen ondanks alle wil en inzet van de St Aegtenkapel en het Armando Museum toch in het gedrang met het programma van de St Aegtenkapel. Dit levert uiteindelijk zoveel logistieke ingewikkeldheden op dat het onmogelijk is daarop in te blijven zetten. Hoe jammer ook", aldus Hetty van Oordt. "We hebben op dit moment nog niet de gelegenheid om langdurig onder de juiste omstandigheden te exposeren in Amersfoort." Vanaf 5 april biedt ieder geval het Mondriaanhuis tijdelijk onderdak aan een tentoonstelling.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 januari 2008 - 1201