Tachtigduizend lampionnen aan zijden draadje

Kunstproject Martinitoren gaat mogelijk niet door

Nieuws door

archief oud artikel 15 februari 2008 Groningen, Groningen Het is nog onzeker of de tachtigduizend lampionnen daadwerkelijk aan de Martinitoren in Groningen komen te hangen. Het Chinese kunstproject voldoet nog niet aan de veiligheidseisen.

De toren met tachtigduizend lampionnen moet dé blikvanger worden van de manifestatie Go China!. Het plan is om duizenden lampionnen van eind april tot midden november op te hangen. Het is nog maar de vraag of dat doorgaat. Hoewel de aanvraag van de vergunning al loopt, heeft de brandweer nog geen positief advies gegeven, bericht de gemeente Groningen.

Afblazen

Volgens de gemeente schroomt burgemeester Jacques Wallage niet het project af te blazen als het niet aan de veiligheidseisen voldoet. De PvdA'er spreekt ferme taal. "Alles moet klaar zijn anders doen we het niet", zegt hij. Wallage noemt het lampionnenkunstwerk van de Chinese kunstenaar Wenda Gu 'een vergelijking met veel onbekenden'. Ook de financiering ervan is nog niet rond. De gemeente gaat niet bijdragen, zegt Wallage.

Precedentwerking

Hoewel de meerderheid van de gemeenteraad de plannen steunt, zijn er ook andere geluiden hoorbaar. Zo is wethouder Jannie Visscher (SP) tegen de komst van de duizenden lampionnen, omdat er volgens haar geen goed beleid gevoerd kan worden. Ze is bang voor precedentwerking, ofwel dat anderen zich beroepen of het feit dat de versiering van de Martinitoren nu wel mag. Visscher wil daarom geen uitzondering maken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 15 februari 2008 - 2026

Dit past bij 'Tachtigduizend lampionnen aan zijden draadje'