Goudse glorie uitbundig gevierd

Redactioneel door

Groots evenement in havenstad Gouda

14 juli 2008 Gouda, Zuid-Holland De jaarlijkse Havenstaddagen in Gouda zijn dit jaar flink uitgebreid. Niet alleen besteedt de Zuid-Hollandse stad aandacht aan de historische betekenis van water, maar ook een reünie van historische schepen vindt in de stad plaats.

Op donderdag 24 juli varen de oude schepen, onder muzikale begeleiding, de stad binnen. Hierna liggen ze in de stad aangemeerd voor bezichtiging. Wanneer u over de kade wandelt, vertellen de schippers enthousiaste verhalen over de herkomst en het gebruik van hun schip. Op vrijdag 25 en zaterdag 26 juli zijn er nautische artikelen te koop en is er te zien hoe schepen geladen en gelost worden. Op de Turfmarkt worden er Goudse kazen aangevoerd en verse vis gebakken. Hier kunt u een lekker hapje van meeëten! Ook voor de muzikale omlijsting is gezorgd. Negen shantykoren en het Harmonieorkest Caecilia komen de sfeer in de stad verhogen. Voor het complete programma kijkt u op de website van Havenstad Gouda. Daar zijn nog veel meer activiteiten te vinden.

Historie

Het is de twaalfde keer dat de Havenstaddagen gevierd worden. Normaal gesproken is dat ergens in juni. Dit jaar is het evenement een maand opgeschoven om het samen te laten vallen met de Reunië van Historische Bedrijfsvaartuigen. Deze reunië wordt georganiseerd door de Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB) en vindt elk jaar in een andere regio plaats. Dit jaar is Gouda aan de beurt. Het water van Gouda en de historische doorvaart is voor dit evenement als centraal thema gekozen. Van oudsher heeft het water in de havenstad een grote rol gespeeld en vormde Gouda een knooppunt in de noord-zuid doorvaart. Om deze reden is er voor gekozen deze Havenstaddagen de naam 'Gouda Waterstad – Goudse glorie' te geven.

Boek

De Havenstaddagen zijn te bezoeken van 24 tot en met 27 juli. Over de geschiedenis van de scheepvaart in Gouda is ter gelegenheid van dit evenement een boekje gepubliceerd: 'Schipperen, Zeven eeuwen tussen IJssel en Gouwe'. Een verhaal over de geschiedenis van de havenstad en de ambitie van Gouda en haar bewoners. Het boekje is te verkrijgen bij de Goudse boekhandels en tijdens het evenement op verschillende informatiepunten.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-09 20:22:55 - 957