1

Aaibare helden in het Legermuseum

Dappere dieren in het zonnetje gezet

Legermuseum Redactioneel door

archief oud artikel 16 juli 2008 Delft, Zuid-Holland Dieren speelden vroeger een belangrijke rol in het leger. Toch denken veel mensen niet aan deze aaibare helden bij het horen van de term 'oorlogshelden'. Het Legermuseum in Delft wil daar iets aan veranderen en zet deze zomervakantie Surus, Cher Ami, Stubby, Chetak en Tacoma in de spotlights.

De dieren spelen een hoofdrol in de familietentoonstelling 'Dappere dieren'. Neem bijvoorbeeld Stubby de hond. Hij verrichtte heldendaden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij betrapte een Duitse spion en blafte de soldaten wakker tijdens een gifgasaanval. Of het paard Chetak, die door een slimme actie een olifant velde. Na zijn dood bouwde zijn berijder een tempel voor hem. Heel bijzonder voor een mens, maar nog specialer voor een dier.

Zomershow

Naast de tentoonstelling houdt het museum ook een 'Dappere dieren Zomershow'. Elke week treedt een dier met zijn trainer op in het buitentheater. De waakhonden van de Koninklijke Luchtmacht laten als eerste hun kunstjes zien. In de weken daarna staan paarden met toernooiridders, roofvogels, postduiven en sledehonden op de planken. Een volledig overzicht is te vinden op de website van het Legermuseum.

De tentoonstelling is van vrijdag 18 juli tot en met 13 april 2009 te bewonderen in het Legermuseum. Attributen, voorwerpen en uitrustingen passeren de revue. Bezoekers leren hoe dieren werden en nog steeds worden ingezet.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 juli 2008 - 1343

Dit past bij 'Aaibare helden in het Legermuseum'

1 reactie