De Romeinse Quote 500

Welvaart, luxe en decadentie aan de voet van de Vesuvius

Museum Het Valkhof Redactioneel door

archief oud artikel 20 augustus 2008 Nijmegen, Gelderland Leven in het Romeinse Rijk spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Voor de meeste inwoners was die tijd niet zo prettig als meestal wordt aangenomen. Hooguit een procent van alle Romeinen behoorde tot de bovenste laag van de samenleving en dat lieten ze maar wat graag zien. In de nieuwe tentoonstelling 'Luxe en decadentie' van museum Het Valkhof in Nijmegen kan iedereen ruiken aan de Romeinse weelderigheid.

Privébaden

Volgens het bekende spreekwoord is de stad Rome niet op een dag gebouwd. Dat geldt niet alleen voor de Italiaanse hoofdstad, maar zeker ook voor de huizen in de golf van Napels. Zo n tweeduizend jaar geleden woonde daar de elite van het Romeinse Rijk. Daar in Napels, aan de voet van de Vesuvius, stonden de meest luxueuze villa's, aangekleed met de mooiste accessoires. Zo waren er muurschilderingen, beelden van brons en marmer en privébaden, die werden gevuld via een ingewikkeld warmwatersysteem.

Warmwatersysteem

Museum Het Valkhof in Nijmegen geeft een kijkje in het leven van deze rijke Romeinen. Een letterlijk kijkje, want via een muurgrote 3D-animatie is het mogelijk de acht verdiepingen tellende villa van keizer Tiberius te bekijken. In de tentoonstelling 'Luxe en decadentie' is het ook mogelijk om het enige nog bewaard gebleven warmwatersysteem uit de oudheid te zien.

Beautycase

Om de bevolking gunstig te stemmen, organiseerden de rijken vaak gratis gladiatorengevechten. In het museum zijn rond dit thema onder meer een helm van 3,5 kilo en twee bronzen beenbeschermers te zien. Van een museum in Napels zijn er diverse topstukken geleend. Onder andere drinkhoorns, serviezen en een echte beautycase zijn smaakmakers van de tentoonstelling.

Happy few

Net als nu was er in de oudheid ook al kritiek op de decadentie van de happy few. Sommige antieke auteurs hebben fel uitgehaald naar de welvaart en luxe. In de expositie is daar ook aandacht voor. Tot slot is in de expositie te zien dat deze luxe Romeinse cultuur zelfs Nederland heeft bereikt, de uiterste grens van het Romeinse Rijk.

'Luxe en decadentie',
Museum Het Valkhof
23 augustus tot 4 januari 2009

Toegangsprijs: €6,00 voor volwassenen en €3,00 voor kinderen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-08-18 21:58:07 - 918