1

De nieuwe ark is pas echt groot

Arkbouwer Johan Huibers bouwt aan een nieuwe Ark: dit keer op ware grootte

Ark van Noach Bezoekersinformatie Redactioneel door

archief oud artikel 28 augustus 2008 Sliedrecht, Zuid-Holland Ondernemer Johan Huibers bouwde vorig jaar een replica van De Ark van Noach. Terwijl de Ark duizenden bezoekers trekt, bouwt Huibers al weer aan zijn volgende project: de Ark op ware grootte.

'Ware grootte' wil zeggen dat de nieuwe Ark dezelfde maten krijgt zoals beschreven staat in het bijbelboek Genesis. "De ark is 130 meter lang, 30 meter breed en 18 meter hoog", zegt Johan Huibers.

"Drie centimeter groter, en hij had niet meer door de kanalen gepast"

Lovend

'Ark 1', zoals Johan Huibers de 'kleine' ark noemt, trekt veel bezoekers. "We varen nu een jaar met de Ark en hebben al tweehonderdduizend mensen aan boord gehad." De meeste bezoekers zijn volgens Huibers zeer lovend. Op DagjeWeg.NL schreef een bezoeker: "Ik ben een kijkje wezen nemen bij de Ark van Noach, die toen in Rotterdam lag, en ik moet zeggen dat het werkelijk indrukwekkend was zoals het verhaal van Noach in beeld was gebracht. Ook voor kinderen is het een belevenis! Gelovig of niet, het is gewoon prachtig opgezet!"

Evangeliseren

In het bijbelverhaal wordt Noach door de bewoners in zijn stad voor gek verklaard, dat hij jaren timmerde aan zijn Ark. Johan Huibers voelt zich niet beschimpt. "Nee hoor, mensen lachen me niet uit om mijn plannen. Niet in mijn gezicht althans." Huibers lacht: "Misschien durven ze dat niet omdat ik zo'n lange en brede vent ben".
Was 'Ark 1' niet groot genoeg om mensen (weer) bekend te maken met het verhaal van Noach en de zondvloed? "Jawel, de kleinere replica vertelt het verhaal ook, maar een grote is wel heel indrukwekkend. Als mensen de grote Ark zien, weten ze dat het helemaal niet zo onwaarschijnlijk is dat Noach met zijn familie en heel veel dieren aan boord verbleef."

Wereldwijd

In 2012 moet de nieuwe Ark helemaal klaar zijn. Het schip wordt gebouwd in Sliedrecht en moet straks de Nederlandse binnenwateren uit. "Dat wordt nog een hele onderneming, want op sommige stukken passen we amper door de rivieren en kanalen." Voordat Huibers begon met bouwen, heeft hij nauwkeurig onderzocht of de Ark wel door Nederland kan varen. "Dat kan dus wel, ook al scheelt het soms centimeters."
Eenmaal de Nederlandse binnenwateren uit, heeft Huibers nog grotere plannen voor de Ark. "We gaan de hele wereld over varen." Er moet nog jaren worden gebouwd, maar Johan Huibers heeft al contact gelegd met havens in steden als Kopenhagen, Athene en Beiroet. "We zullen al die plaatsen langsgaan en we worden overal geholpen door lokale vrijwilligers, die het verhaal van Noach in de lokale taal kunnen uitleggen." En de 'kleine' Ark? Die blijft heel Nederland doorkruisen en overal vertellen over Noach en de bijbel.

Laatst gewijzigd: 2023-02-25 12:50:18 · Gepubliceerd: 28 augustus 2008 - 2567