Honderden treinen op twee kilometer rails

 deel via WhatsApp | Redactioneel door

Uniek miniatuurpark met oog voor detail

12 september 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Henk geeft een verjaardagsfeest, Bassie en Adriaan lopen over een zonnig terras en een fietser wordt aangevallen door een meeuw. Ondertussen razen honderden treinen voorbij: van de Buffel tot de Sprinter, en van de Koploper tot de Wadloper. Dit gebeurt allemaal in een ruimte van enkele honderden vierkante meters. Gelooft u het nog?

Gelooft u het nog?

In Railz Miniworld in Rotterdam ontdekken bezoekers een complete miniatuurwereld. De dynamische tentoonstelling focust zich op modeltreinen. "Dit is uniek in Nederland", vertelt Anja Zijlstra. Zij is verantwoordelijk voor de marketing van Railz Miniworld. "In Duitsland heb je ongeveer twintig van zulke tentoonstellingen. Gelukkig doet die van ons daar absoluut niet voor onder."

Railz Miniworld bestaat uit enkele Nederlandse thema´s. Alles lijkt op de werkelijkheid, maar dan net even iets anders. Zo is de middelgrote stad Hooghburgt geïnspireerd door plaatsen als Schiedam en Capelle aan de IJssel, voorsteden van Rotterdam. De wereldhaven Maasmond is de Rotterdamse haven met een eigen originele draai. Ook de kust en de polder laten zichzelf van hun beste kant zien.

Oog voor detail

Wat opvalt zijn de rijke details. Zijlstra: "Een dag duurt 24 minuten, dus soms is het hier heel donker. Het is prachtig om al die lampjes te zien." En inderdaad, wanneer de zon ondergaat stralen de lantaarnpalen en de vele lampjes een prachtige gloed over de verschillende gebieden.

Ieder stukje landschap is zó gedetailleerd, dat je een dag kwijt bent met het bekijken van alles. Alle 25.000 miniatuurmensen doen iets leuks en zijn dus niet alleen als opvulling gebruikt. De miniatuurwereld leeft. "Maar er is meer", onthult Zijlstra. "Onder deze grote wereld schuilt een schaduwbaan. Hier wachten treinen tot ze naar de 'normale' wereld kunnen." En inderdaad, onder de houten tafels - waar de modelwereld op is gebouwd - ligt een ingenieus netwerk van bedrading en wachtende treinen. Via een helixstructuur (wenteltrapidee) gaan de treinen naar de bovenwereld. De modeltreinen kunnen niet rechtstreeks omhoog, omdat het stijgings- of dalingspercentage niet hoger mag zijn dan twee procent.

Trage intercity´s

De diversiteit aan treinen is erg leuk om te observeren. Treinreizigers zien bekende railvoertuigen voorbij komen van de NS, Syntus, Ariva en andere openbaar vervoerbedrijven. Ook de hogesnelheidstrein dendert iedere minuut voorbij. De onderlinge snelheden zijn waarheidsgetrouw. Pas dan valt het op hoeveel tijd een rit in een hogesnelheidstrein scheelt met de tijd die je kwijt bent in een 'normale' intercity.

Toekomstplannen

Volgend jaar komt er een nieuwe gedeelte bij: Wereldstad Rotterdam, gebaseerd op een grote stad en - in dit geval - op Rotterdam. De maquette van het nieuwe Centraal Station is het grote pronkstuk van de wereldstad. "Ook de Erasmusbrug krijgt hier een plekje", legt Anja Zijlstra uit. "Daarna bouwen we een treinnetwerk met een Japans thema en vervolgens maken we iets Schots of Engels."

Railz Miniworld is een indrukwekkende permanente tentoonstelling. De vele medewerkers hebben hart voor de zaak en genieten zelf van de prachtige creaties die ze hebben gemaakt. Railz Miniworld bevindt zich in de buurt van het Centraal Station van Rotterdam. Een betere plek kan eigenlijk niet: geniet van de prachtige modeltreinen en ga vervolgens met de echte trein weer naar huis. Een fantastisch dagje uit in Rotterdam!

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2008-09-12 17:11:19 - 2719

Kijk ook bij...