Vijf spetterende vragen over vissen

Jij stelt de vragen, wij beantwoorden ze!

Nieuws door

archief oud artikel 25 oktober 2008 Ede Deze week zijn er geen dieren geboren in de Nederlandse dierentuinen. In dat geval plaatst DagjeWeg.NL vijf vragen over een dier. Deze week alles over vissen!

Kunnen vissen nadenken?

Jazeker. Er zijn al meerdere onderzoeken geweest, die allemaal bewijzen dat vissen wel degelijk kunnen nadenken. Vooral als het om eten gaat, willen vissen nog wel eens hun hersenen laten werken. Deze waterdieren weten precies wie hen eten geeft. Test het maar eens! Als je vissen hebt, komen vissen naar het glas van het aquarium zwemmen als ze je zien. Ze weten dat ze dan eten krijgen. Bij vreemdelingen duiken de vissen angstig weg. In het wild zwemmen vissen bepaalde structuren om voedsel te vinden. Als een bepaalde weg succesvol is, zwemt een vis deze weg vaker.

Vragen over goudvissen

Is een vissenkom slecht voor een goudvis?

Ja. Dit heeft meerdere redenen. Goudvissen zijn echte watervervuilers. Ze poepen en plassen alsof hun leven er van af hangt. Stoppen mensen ze in een vissenkom, dan raakt het water snel vervuild. Je kunt dit zien als een vis continu naar boven zwemt om lucht te happen. Daarnaast is er veel te weinig ruimte in een vissenkom. Een goudvis heeft een aquarium van minimaal tien meter (!!) nodig. Wist je dat goudvissen wel 25 centimeter lang kunnen worden? Zo'n groot dier wil je niet in je vissenkom hebben! Tenslotte is het bolle glas niet goed voor een goudvis. Een goudvis wil naar hoeken zwemmen, terwijl dat in een vissenkom onmogelijk is. Daarnaast zorgt het bolle glas voor irritante reflecties. Op den duur raakt een vis gespannen.

Kunnen vissen ruiken?

Alweer een ja! Wel kan de ene soort iets beter ruiken dan de andere. Over het algemeen doen vissen niet onder voor speurhonden. Ze weten precies waar voedsel te vinden is. Vreemd genoeg is er bij vissen niet zo'n groot verschil tussen reuk en smaak. Beide zintuigen halen hun informatie uit dezelfde bron: het water. Vissen hebben overigens geen neus, maar wel een neusholte.

Is mijn vis een mannetje of een vrouwtje?

Dit is meestal moeilijk te zien. Daarnaast verschilt het per vis. Een mannetjes gup heeft een langwerpig vinnetje aan de onderbuik, een vrouwtjes gup heeft een normale vin. Een mannelijke goudvis heeft mooiere kleuren dan een vrouwelijke goudvis, terwijl de vrouwelijke goudvis iets groter en voller is. Bij andere vissen geldt meestal ook dat de kleuren doorslaggevend zijn. Mannetjes moeten meer opvallen dan vrouwtjes en hebben daarom een grotere verscheidenheid aan kleuren.

Welke vis kan ik het beste kopen?

Er zijn veel verschillende soorten, maar als je pas begint met een aquarium of vissenkom zijn guppen het leukst! Je hoeft niet zo'n grote bak aan te schaffen en guppen paren snel! Koop direct een groepje van tien tot vijftien guppen en binnen een korte tijd is het aantal verdubbeld. Overigens hoef je niet bang te zijn dat het te vol wordt. Wanneer er teveel guppen zijn, eten ze hun eigen kinderen op, en wordt het weer iets minder druk in je aquarium. Het leven in het klein. Leuk toch?

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 oktober 2008 - 3763

Dit past bij 'Vijf spetterende vragen over vissen'

1 reactie