1

Echte Hollandse winter in Teylers Museum

Wintergezicht met schaatsers van Jongkind aangekocht

Teylers Museum Nieuws door

archief oud artikel 29 oktober 2008 Haarlem, Noord-Holland Dinsdag werd bekend gemaakt dat het Teylers Museum in Haarlem erin geslaagd is een bijzonder schilderij te kopen van Johan Barthold Jongkind. Het schilderij 'Wintergezicht met schaatsers' dateert uit 1864 en werd op een veiling in Amsterdam bemachtigd.

Jongkind is een belangrijke schilder uit de negentiende eeuw en een voorloper van het impressionisme. Hij werd opgeleid in de romantische traditie van Andreas Schelfhout in Den Haag en werd internationaal bekend. Zijn manier van schilderen is een inspiratiebron geweest voor schilders als Monet en Manet. In 1928 kocht het Teylers Museum al enkele aquarellen van Jongkind en later nog een reeks etsen. Het Wintergezicht werd onthuld tijdens een bijeenkomst van de BankGiro Loterij, die de aankoop mogelijk maakte. Sinds februari is het Teylers Museum één van de begunstigden van de BankGiro Loterij.

Meer belangstelling

Het Teylers Museum was niet het enige museum dat belangstelling had voor dit werk. Ook het Gemeentemuseum in Den Haag was geïnteresseerd, maar in overleg werd besloten het schilderij in Haarlem een plekje te geven. Michiel Plomp, hoofdconservator van het Teylers Museum: "Behalve een paar aquarellen hadden we nog geen werk van Jongkind. In Den Haag hadden ze al wel een paar van zijn werken, dus werd besloten om dit schilderij aan ons museum over te laten."

Winter

Het schilderij Wintergezicht met schaatsers, stamt uit de periode 1860-75 die algemeen wordt gezien als Jongkinds meest creatieve periode. In dit werk wordt de echte Nederlandse winter uitgebeeld op een impressionistische wijze. Dit is te zien aan het minimale gebruik van kleuren en de versimpelde weergave van de figuren. Het Teylers Museum beschikt over een fraaie verzameling van 19de-eeuwse Nederlandse schilderijen, met werk van onder andere Andreas Schelfhout, Hendrik George Breitner, Isaac Israëls en Anton Mauve. Vanaf woensdag 29 oktober is het 'Wintergezicht met schaatsers' voor het publiek te zien in de Schilderijenzaal van het Teylersmuseum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 oktober 2008 - 2707