1

Scheveningen krijgt Atlantikwall Museum

Stichting krijgt kwart miljoen voor ontwikkeling van Atlantikwall Museum

Nieuws door

archief oud artikel 23 januari 2009 Scheveningen, Zuid-Holland Bezoekers kunnen de Tweede Wereldoorlog echt aanraken in het volgend jaar te openen Atlantikwall Museum Scheveningen. De stichting van het museum kreeg op 19 januari te horen dat het gemeentebestuur van Den Haag ook een flinke duit in het zakje zal doen: er is een kwart miljoen euro gereserveerd voor de oprichting van het museum.

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen is sinds 2005 bezig om de bunkerbatterij aan de kust voortaan open te stellen voor publiek en te gebruiken als museum en informatiecentrum. Piet Hoogendoorn, bestuurslid van de stichting, is blij met de vooruitgang. "We zitten nu nog echt in de opstartfase, maar in april gaan we al voorzichtig van start."

'Voorzichtig van start gaan' betekent dat een gedeelte van het bunkercomplex komend voorjaar voor bezoek wordt geopend. "Een museum stamp je natuurlijk ook niet zomaar uit de grond; daar zijn we nog wel tot volgend jaar mee bezig." Tot die tijd is het museum tijdelijk en beperkt te bezoeken aan de Badhuisweg, naast koffiehuis De Boshut.

Tastbaar

Er staan 78 bunkers in het duingebied van Scheveningen. Met een ondergronds gangenstelsel van zo'n twee kilometer zijn die met elkaar verbonden. "Bezoekers kunnen de Tweede Wereldoorlog op die manier echt aanraken", zegt Hogendoorn. "Het is goed als we dat doorgeven aan de volgende generaties." Ook wethouder Marnix Norder van de gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat de geschiedenis van de atlantikwall, en de impact die deze verdedigingslinie op Den Haag had, niet verloren gaat. "Scheveningen is aanzienlijk getroffen door de Tweede Wereldoorlog. We vinden het van groot belang dat Den Haag stilstaat bij de ingrijpende periode in hour geschiedenis."
Meer en actuele informatie over het Atlantikwall Museum Scheveningen.

De Atlantikwall werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers. De bunkers, geschutsopstellingen, obstakels en andere verdedigingswerken vormden samen een grote verdedigingslinie voor de Duiters: de Atlantikwall. De linie strekte zich uit langs de Atlantische kust van Noorwegen tot Zuid-Frankrijk.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 januari 2009 - 1523

Dit past bij 'Scheveningen krijgt Atlantikwall Museum'