Alternatief schoolreisje voor kleuters

De klas in de trein

Reportage door

archief oud artikel 18 maart 2009 Ede, Gelderland De kinderen van de Paasbergschool uit Ede zingen gedrieën door de luidspreker van het boemeltje op het traject Ede-Wageningen - Amersfoort. "De trein die rijdt op wielen, op wielen rijdt de trein en daar komt de conducteur en die knipt de kaartjes deur", galmt het in koor. Het is een alternatief schoolreisje met de Valleilijn.

Hondenkop

De kinderen van groep 2 werken al een week over de trein. De kleuters zijn nu helemaal bekend met treintermen als "hondenkop", "machinist" en "sneltrein". Juf Helga bedacht dat een treintripje de beste afsluiting zou zijn van de themaweek. Een mailtje en een belletje verder bleek dat geen probleem, en konden de zeventien kids op woensdagochtend mee met de trein.

Hoe, wat, waarom, waar en wanneer?

Een privéconducteur begeleidt de kinderen en beantwoordt alle 'hoe, wat, waarom, waar en wanneer' van de kinderen. Jurgen weet duidelijk onder woorden te brengen wat hij zojuist van de conducteur heeft geleerd. "Je moet achter de witte streep staan", Chiel vult hem aan: "Als je over de witte streep gaat moet je naar het ziekenhuis." Deze twee vrienden zijn het roerend met elkaar eens. Bij het uitstappen op Barneveld Centrum wijzen de kinderen elkaar dan ook op de magische witte streep.

Delegatie kleuters

Op Barneveld Centrum vertrekt de delegatie kleuters weer naar Ede Centrum. "Nu gaan we met de blauwe trein", juicht de één, terwijl de ander stiekem op het fluitje van de conducteur probeert te blazen. De verwarring is compleet als Merel de conducteur nog even vriendelijk wijst op de witte streep: "Meneer, u ging net achter de witte streep!". De conducteur vertelt: "Ik heb dit nog nooit eerder gedaan. Even dacht ik, kinderen van 5/6 jaar, zullen die wel wat te vragen hebben. Nou, het valt me alles mee."

Zwaaien naar de machinist

De blauwe trein komt binnen rijden. De kinderen zwaaien allemaal naar de machinist. Ze verwachten een vriendelijke wuif terug, maar de machinist geeft ze nog iets beters. Een flinke toeter klinkt over het perron. Ineens is het helemaal stil. Alle kinderen zijn beduusd door dit harde geluid. "Ik schrok", zegt er eentje zachtjes. Maar eenmaal in de trein bereikt het geklets, gezing en gespring zijn hoogtepunt. De juf probeert de toiletgangers nog even te sussen totdat ze bij Ede Centrum zijn.

Alternatief dagje uit

"Stttt...hij gaat zo remmen", zegt de juf. Alle kinderen worden stil. Ze wachten vol spanning totdat de trein stil staat. Het was een alternatief dagje weg voor de kinderen van de Paasbergschool.

Foto 1. De conducteur geeft op elke vraag antwoord.
Foto 2. De kleuters mogen zelf hun kaartje knippen.

Laatst gewijzigd: 2022-03-28 10:00:08 · Gepubliceerd: 2009-03-18 14:04:54 - 2601

Dit past bij 'Alternatief schoolreisje voor kleuters'