Lachen om een dikke ridder

Unieke, komische opera van Verdi op tournee

Recensie door

archief oud artikel 25 mei 2009 Den Bosch Een opgeblazen ridder die houdt van drank en vrouwen. Dat is de hoofdpersoon in Falstaff, de enige succesvolle komische opera van de componist Giuseppe Verdi. Opera Zuid gaat er momenteel mee op tournee, en ondanks dat Falstaff zelf niet bijster sterk is, is de voorstelling het bekijken waard.

Vetzak

De opera Falstaff is gebaseerd op een toneelstuk van William Shakespeare. Het gaat over de vetzak John Falstaff die geldproblemen heeft en daarom tegelijkertijd twee rijke vrouwen probeert te versieren. Maar de vrouwen ontdekken dat hij hen beiden benaderd heeft en besluiten hem te grazen te nemen. De figuur van Falstaff is zo leuk omdat hij zichzelf zonder hulp van anderen belachelijk weet te maken. Zijn suffe, dikke, verlopen voorkomen botst zo met zijn opschepperig gebazel, dat niemand hem serieus neemt.

Deze recensie is geschreven door de redactie van Place de l’Opera. Voor een uitgebreidere recensie, de complete opera-agenda en andere artikelen uit de operawereld, zie www.operamagazine.nl.

Te liefjes

Jammer genoeg wordt Falstaff in de productie van Opera Zuid niet zo opgeblazen neergezet. Regisseur Nicola Glück heeft het verhaal verplaatst naar de jaren vijftig van de vorige eeuw. Falstaff is nu een soort gelikte pooier. Maar dat komt niet echt uit de verf. Ook omdat Noé Colín, die Falstaff zingt, te liefjes is in zijn stem. Hij komt niet eens boven de andere solisten uit: moet dat die arrogante dronkenlap voorstellen?

Fraai

Aan de andere kant zijn de muziek en zang wel erg goed. Er zijn wel wat solisten die met hun stem niet helemaal bij hun rol passen, maar op zichzelf genomen zingen ze allemaal erg fraai. Vooral bewonderenswaardig zijn Fabio Trümpy als de jongeman Fenton en An De Ridder als zijn geliefde Nannetta. Het orkest speelt vlot, puntig en geeft precies op het goede moment de juiste accenten. Een prima prestatie dus van dirigent Ivan Anguélov en het Brabants Orkest. Dat maakt het bekijken van deze opera de moeite waard. Zeker omdat Falstaff een unieke opera is: het is niet alleen het enige succesvolle komische werk van Giuseppe Verdi, maar ook de laatste opera die hij schreef.

Falstaff is tot en met 6 juli nog tien keer in Nederland te zien, in diverse theaters en schouwburgen. Zie voor meer informatie www.operazuid.nl.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 mei 2009 - 648

Dit past bij 'Lachen om een dikke ridder'