1

Waddenzee is nu werelderfgoed

Zandbanken maken uniek gebied wereldwijd bekend

Nieuws door

archief oud artikel 26 juni 2009 De Waddenzee staat vanaf vandaag op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het betekent dat de Waddenzee veel meer toeristen zal ontvangen. Alleen het wetland krijgt de status, niet de eilanden.

Waddeneilanden

Nederland vroeg samen met Duitsland de status van werelderfgoed aan. In Duitsland maken enkele waddeneilanden en twee nationale parken deel uit van het aangewezen gebied. In Nederland vallen de eilanden zelf buiten de boot. Enkele platen en kwelders vallen weer wel binnen het gebied. Platen en kwelders zijn stukken zand die net onder het wateroppervlak liggen, of er net bovenuit steken.

Vogels

De Waddenzee is een bijzonder gebied, omdat er elk jaar meer dan 10 miljoen vogels even uitrusten. De vogels vliegen heen en weer van Siberië naar Afrika en weer terug, en op de Waddenzee rusten ze uit. Andere vogels leven er altijd, net als zeehonden, kokkels en mossels.

Werelderfgoederen in Nederland

Enkele andere werelderfgoederen in Nederland zijn de Stelling van Amsterdam, de Molens van Kinderdijk en Schokland. DagjeWeg.NL biedt ook een compleet overzicht van de werelderfgoederen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 juni 2009 - 509

Dit past bij 'Waddenzee is nu werelderfgoed'