Ontdek de mooiste wandelroutes met de kinderen

Leuke uitjes in de buitenlucht met kinderen |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Met de kids de natuur in

17 maart 2021 Natuur Landelijk "Is het nog ver?" "Ik moet plassen!" "Ik heb dorst...". Wat bedoeld is als een gezellige wandeling met de kids, eindigt meestal in een groot drama. En toch wil je, nu het weer kan, genieten van de natuur. De oplossing: speciale kinderwandeltochten en leerzame ontdekroutes. DagjeWeg.NL zette de leukste routes op een rij.

Foto 1. Sokken en schoenen uit! Foto: BloteVoetenPark Brunssum.

Blotevoetenpad

BRUNSSUM, ZUID-LIMBURG - Heerlijk in de modder spelen en goed vies worden is voor kinderen het leukste wat bestaat. Het perfecte uitstapje daarvoor is het BloteVoetenPark in Brunssum. Schoenen uit en wandelen maar! De kinderen krijgen vieze, natte en groene voeten en kunnen zo letterlijk de natuur voelen. Elke dag, want het BloteVoetenPark is onder alle weersomstandigheden open. Wandel over zachte en harde ondergronden als boomschors en harde kiezels, banjer door de modder en trotseer spannende hindernissen over de vijver. Er is zelfs een doolhof om heerlijk in te (ver)dwalen. Ook op blote voeten natuurlijk.

Het blotevoetenseizoen opent weer op 27 maart, tot dan nog even de schoenen aanhouden!

Rugzakroute

EARNEWÂLD, FRIESLAND - Midden in Friesland ligt Nationaal Park De Alde Feanen, een uitgestrekt laagveenmoeras met prachtige natuur. Kinderen kunnen hier op ontdekkingstocht met een speurdersrugzak. Het bezoekerscentrum is niet open, maar de routes zijn ook spannend zonder opdrachtenboekje. Zeker als ze zelf de routepaaltjes mogen zoeken. De Moerasroute loopt via spannende paadjes over vlonders door het moerasgebied. Liever wat speelser? Het Klein Kikkerpad en het wat langere Otterpad lopen allebei door het Pettebosk: een speelbos met rietvelden, speelweide en moerasbos waar de kinderen zich lekker uit kunnen leven.

Speelbospad

NIJVERDAL, OVERIJSSEL - Kinderen willen het liefst alles alleen ontdekken. Op het Speelbospad in Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug is dat helemaal mogelijk. Het enige wat ze moeten doen is de eekhoorntjes volgen en de rest komt vanzelf. Tijdens de tocht kunnen ze klimmen en klauteren in alles wat ze tegenkomen. Ze kunnen er zelfs hutten bouwen. Geen kind die meer zeurt over hoe ver het nog is. Het enige wat je hoort is: "Ik wil nog niet naar huis!" Het pad start bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug.

Kabouterwandeling

BEEK-UBBERGEN, GELDERLAND - Neem de kinderen mee naar de dikste boom van Nederland bij Beek-Ubbergen: een heuse kabouterboom van bijna 500 jaar oud. Wie goed kijkt ziet tijdens de route langs de Kabouterboom allemaal kabouters. Let extra goed op bij een houten paddenstoel, want daar is er vaak één te vinden. Wie ontdekt de vissende kabouter het eerst? Of het kaboutervrouwtje dat de was doet? Onderweg kom je over trappetjes, langs een waterrad en spring je over een beekje. De route is gratis te downloaden op de site.

Kidsklompenpad

BUNNIK, UTRECHT - Het is altijd leuk om een Klompenpad te lopen: door de weilanden en over spannende onverharde paadjes. Maar voor kinderen is het Slagmaatpad Kids bij Bunnik het leukst. Dit is namelijk een kidsklompenpad waarlangs van alles te doen is. Ze komen langs akkers, door weilanden en door een nieuw aangelegd bos. Ze klauteren over hekjes, ontdekken waterdiertjes in een beekje en kunnen spelen in een speelbos. De totale route is normaal 7 kilometer, maar op dit moment kun je niet door het fort. Handig: de route is verdeeld in drie rondjes. Eén of twee rondjes lopen kan dus ook.

Volg varkentje Theodoor

OVERVELTE, DRENTHE - Loop stilletjes langs het bijenhotel om de bewoners niet te storen en volg het paadje door een holle boom. Het Houten pad van Theodoor bij museumdorp Orvelte is een spannend parcours voor kinderen, waarbij ze soms hoog door de bomen lopen en dan weer laag bij het water. Ze kruipen zelfs door een heus vossenhol, allemaal om het varkentje Theodoor te volgen dat liever een wild zwijntje wil zijn. Het pad is zo'n 300 meter lang en voor volwassenen is er een extra pad naast het houten pad voor de kinderen. Vanaf de Brink in Orvelte staat goed aangegeven waar je heen moet.

Door het water

RUINEN, DRENTHE - Ook interessant: de natuur rondom het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingerveld in Drenthe. Er ligt een natuurlijke speelplek met water en een dorp van wilgenhuttendorp met bramentunnel. Kort, maar reuzeleuk is lopen over het Mozespad. Hier lijkt het alsof je onder water loopt! Je kunt op dit pad precies zien wat er in, op en onder water gebeurt. Voor nog meer water volg je de keimannetjes door een wateropvanggebied waar veel vogels leven. Laarzen een must als het geregend heeft! Onderweg kom je ook bij een schaapskooi. Het bezoekerscentrum zelf is gesloten.

Foto 2. Lekker met de voetjes door de modder. Foto: BloteVoetenPark Brunssum.
Foto 3. Voor kinderen is het heerlijk de natuur te ontdekken bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park Dwingerveld. Foto: Andries de la Lande Cremer

Laatst gewijzigd: 2021-03-18 11:17:13 · Gepubliceerd: 2009-09-22 14:40:55 - 21846