Spetteren in het westen

De leukste wateractiviteiten op een rij

Op stap in jonge en oude provincies Redactioneel door

archief oud artikel 6 oktober 2009 Tulpen, kaas en klompen: drie dingen waar ons koude kikkerlandje om bekend staat. Maar wat is nog meer typerend voor Nederland? Water, water en nog eens water. DagjeWeg.NL trekt met u langs de leukste wateractiviteiten in het westen van het land.

Recreatieparken

VROUWENPOLDER – Water is niet alleen maar plezier en ontspanning. In Waterpark Neeltje Jans ervaar je hoe groot de kracht van water is. Tussen de eilanden Schouwen-Duivenland en Kamperland ligt het eiland dat ons veel vertelt over de Nederlandse geschiedenis na de watersnood van 1953. Een rondvaart langs de Deltawerken, de stormvloedkering, en een uitgebreid zeeaquarium. Maar er is ook ontspanning voor de kleintjes in het waterpark, tijdens de zeehondenshow, of in de orkaanmachine. Geschiedenis en recreatie gaat in Neeltje Jans prima samen.


SCHEVENINGEN – Voor ons is water ontspanning, maar voor veel dieren is water ook een thuis. Wie wonen er dan allemaal onder de golven? Neem een duik in SeaLife in Scheveningen en ga op ontdekkingstocht. Je komt oog in oog met octopussen, roggen en zeepaardjes. Je loopt er door een tunnel met 180.000 liter water. Haaien zwemmen over je heen en je ziet de prachtigste koralen. Daarnaast zie je vissen en dieren uit de Noordzee in 45 verschillende aquaria. Na de tunnel kun je piranha's kijken in het tropische oerwoud. Pas op dat ze je vinger er niet afbijten!


VLISSINGEN – Vroeger was een tochtje op zee niet zo veilig als nu. Vaak lagen er piraten op de loer die elke voorbijgaande boot aanvielen met hun kanonnen. In Piratenpark Het Arsenaal kun je voor één dag een echte piraat zijn. Verover je eigen boot, duik in het piratenhol of ga mee op zeereis met Kapitein Zwartbaard. Ook is er een waterpark waar je alle vissen uit de Noordzee kunt bewonderen. Je kunt er zelfs roggen en haaien aaien. In het park staat ook een uitkijktoren van 65 meter hoog. Zo moet een piraat zich hebben gevoeld als hij hoog in het kraaiennest de boel in de gaten hield. Wie wil er nu niet voor één dag piraat zijn?

Museum

DEN HELDER – Ook in het Reddingsmuseum in Den Helder wordt een verhaal verteld over de geschiedenis van het water. Er is van alles te vinden wat met overleven te maken heeft. Het ondergaan van een aanvaring in de mist, het meevaren op een reddingsbootsimulator, het voelen van diverse windkrachten in een windtunnel en het bedienen van een seinsleutel. Ook zijn er verschillende beroemde reddingsboten te bewonderen, zoals de Insulinde (1927) en de Johan de Witt (1941). Water is leuk, maar kan ook heel gevaarlijk zijn en daar weet het Reddingsmuseum alles van.

Zeiltochten

MONNICKENDAM – Wordt u al misselijk als u denkt aan het scheuren over hoge golven? Dan is een tochtje met zeilboten de Averechts of de Korevaer misschien iets voor u. Vanuit het gezellige Monnickendam varen de boten over het IJsselmeer en de Waddenzee. Samen met u wordt de koers bepaald. Er is keus tussen allerlei verschillende tochten. Grote cruiseschepen bekijken in Rotterdam of Amsterdam of droogvallen op het wad en zeehonden kijken op een zandplaat? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Bij de Korevaer kunnen gasten ook blijven slapen. Ontspanning is het sleutelwoord van de zeiltochten.



ZIERIKZEE – Ook in Zeeland kunt u mee met een frisse zeiltocht. De populaire zeilregattas van Company Sailing zijn een bijzondere ervaring, waarbij sportiviteit, competitie en samenwerking centraal staat. Wilt u het liever wat rustiger aandoen? Dan zijn de kajuitzeiljachten een echte verademing. Samen met een ervaren schipper of zeilinstructeur glijdt u over het water. Als u graag zelf wilt zeilen, volgt u een spinnaker clinic of doet u mee aan een zeilwedstrijd. Bij Company Sailing is alles mogelijk. Aye aye kapitein!


MUIDEN – Genieten van het water en ook nog wat opsteken van de plaatselijke geschiedenis? Dat kan op de klipper Twee Gebroeders. De boot vaart vanuit Muiden of Amsterdam over het prachtige IJsselmeer. Tijdens de lunch gaat het schip voor anker en krijgt u een rondleiding over het voormalige forteiland Pampus dat deel uitmaakte van de Stelling van Amsterdam. U kunt actief meezeilen of rustig genieten van zon, zee en wind. Aan het eind van de dag komt u helemaal uitgewaaid aan in de haven van Muiden.

Wildwatertochten

MUIDEN – Water is ook dé plek om je voor één dag helemaal uit te leven. Vind je een rondvaart een beetje suf en wil je wat spectaculairders? EvenLos Muiden organiseert verschillende uitjes op het IJsselmeer en stuurt je actief het water op. Je kunt varen op grote, snelle rubberboten, heerlijk uitwaaien tijdens het zeilen met snelle wedstrijdjachten, of scheuren over het meer in een hydroplane, die wel 150 kilometer per uur kan halen. Achterover leunen is er niet meer bij, trek je zwemvest aan en laat die haren lekker wapperen.


ZOETERMEER – Kan het voor u niet wild genoeg zijn? Neem dan eens een kijkje bij het wildwaterbaancomplex van Dutch Water Dreams. De wildwaterbaan, die 300 meter lang is, is gebaseerd op de baan die gebruikt is tijdens de Olympische Spelen van Bejing. Je kunt hier raften, kanoën, bodyboarden, enzovoorts. Maar ook de wat bijzondere watersporten zijn op de wildwaterbaan te beoefenen. Zoals tuben, flowriden of hotdoggen. Pas op dat je niet uit je bootje valt: het wilde water neemt je zo mee!

Rondvaarten

AMSTERDAM – Het water is ook de perfecte plek om een stad op een hele andere manier te bekijken. Met de rondvaartboten van Blue Boat Company en Amsterdam Canal Cruises zit u dan helemaal goed. Tijdens de cruises ontdekt u de mooiste plekjes van Amsterdam, zoals het VOC-schip, de Gouden Bocht en het Muziekgebouw aan het IJ. U vaart door de prachtige zeventiende-eeuwse grachten en geniet ondertussen van een lekker hapje en drankje. De boten zijn ook af te huren voor een feest of trouwerij. Een stedentrip door onze hoofdstad is nog nooit zo leuk geweest.

 

Regen is het kenmerk van de herfst. U bent dus wel wat gewend en kijkt niet op van een druppeltje meer of minder tijdens deze natte uitstapjes. Trek uw regenjas aan en nat worden maar!

Laatst gewijzigd: 2023-08-29 15:58:38 · Gepubliceerd: 2009-09-28 12:11:50 - 2113