Kaas, siroopwafels en kaarsen zijn Gouda's trots

Winkelen tot je erbij neervalt en smullen van Goudse lekkernijen

Dagje weg naar Gouda   Reportage door

15 december 2009 Gouda, Zuid-Holland Gouda staat bol van historie, is rijk aan kunst en cultuur, maar ook voor de winkelliefhebbers is Gouda een leuke bestemming. Urenlang verdwalen in de gezellige winkelstraatjes en na een vermoeiende dag heerlijk neerploffen in één van de vele cafés of restaurantjes op de Markt. DagjeWeg.NL zet de meest bijzondere winkels en restaurants voor u op een rij.

Bijzondere winkeltjes

Gouda staat bekend om haar beroemde Goudse kaas. 't Kaaswinkeltje is één van de vele kaaswinkels die Gouda telt. "Wij zijn zo bijzonder omdat wij als enige in Nederland uitsluitend boerenkaas verkopen", vertelt Krijnielle van Vliet, eigenaresse van 't Kaaswinkeltje. "Kaas die nog steeds volgens de oude tradities op boerderijen rondom Gouda wordt gemaakt. En die in tegenstelling tot fabriekskaas niet wordt gepasteuriseerd, waardoor de lekkere smaak behouden blijft." Op de toonbank staat een bakje met blokjes kaas, zo kan iedereen genieten van de typische boerenkaas.

Naast kaas, heeft Gouda nog een belangrijk exportproduct: Gouda Stearine kaarsen. De kaarsen worden verkocht tegenover de Sint Janskerk bij kaarsenmakerij 't Keldertje. De naam zegt precies waar het op staat. Om binnen te komen, klim je eerst over een groot opstapje om vervolgens drie treden naar beneden te stappen. Eenmaal binnen kun je bijna niet bewegen, anders stoot je een van de vele kaarsen om. Toch worden op deze enkele vierkante meters vele kaarsen gemaakt. De eigenaresse van kaarsenmakerij 't Keldertje vertelt dat hier al sinds 1958 kaarsen gemaakt worden. "Stearine druipt veel minder. En wat niet druipt, brandt. Stearine kaarsen zijn dus veel duurzamer dan gewone kaarsen."

Een paar straten verder komen heerlijke zoete geuren je tegemoet. Goudse toeristen kunnen de verleiding niet weerstaan om even Siroopwafelbakkerij Van Vliet binnen te lopen. Hier worden dagelijks duizenden siroopwafels vers gebakken. De lekkernij is beter bekend als stroopwafel. De echte Goudse van Vliet siroopwafels worden al meer dan honderd jaar gebakken, naar een oud, geheim recept. De bakkerij verzorgt ook workshops en proeverijen. Zo kan iedereen zelf een siroopwafel bakken met behulp van een siroopwafel-bakijzer en daarna natuurlijk opeten.

Restaurants en cafés

Na al dat winkelen is het tijd om even neer te ploffen. De Markt rondom het stadhuis staat vol met leuke restaurantjes en gezellige cafés. Voor een lekker kopje koffie met gebak is Café Central een goede keus. De vitrines staan vol met heerlijke gebakjes en de Goudse sfeer is hier goed te voelen. In het achterste gedeelte van het café bevindt zich de grote trots, prachtige wandschilderingen van Pieter van Besten. Deze kunstenaar maakte ook wandschilderingen voor bioscoop Tuschinski in Amsterdam. In Gouda hebben de schilderingen vanaf 1953 verborgen gezeten achter een betimmering. Bij een verbouwing in 1992 zijn de schilderingen weer zichtbaar gemaakt.

Voor een lekkere lunch moet je bij de Goudsche bagel zijn. Witte of bruine bagels, bagels met knoflook, met olijven of kaneel. Belegd met carpaccio, geitenkaas of heerlijke vijgenjam: keus genoeg. Waar de bagels vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat de cirkelvorm het makkelijker maakt voor de straatverkopers om de broodjes door de stad te dragen. In plaats van een karretje door de stad te trekken, droegen ze lange palen met bagels erop geregen. En wie denkt dat een broodje met een gat erin niet voldoende is voor de lunch, heeft het zeker mis!

Naast leuke restaurantjes, en bijzondere winkeltjes zijn er in Gouda ook alle grote ketens gevestigd. Moderne passages, mooie meubelwinkels en hippe kledingzaken. Gouda biedt voor ieder wat wils en je bent er zeker een dagje zoet! Ga een dagje weg naar Gouda of boek meteen een weekendje naar Gouda.

Lees nog meer artikelen over Gouda:
Sommige sporters kunnen het niet op eigen kracht
Historie van Gouda is goud waard
MuseumgoudA digitaliseert collectie
Goudse glorie uitbundig gevierd
Foto 1. In 't Kaaswinkeltje wordt de echte Goudsche boerenkaas verkocht.
Foto 2. Kaarsenmakerij 't Keldertje is wat krap, maar wel erg sfeervol.
Foto 3. Ik heb nooit zulke lekkere stroopwafels geproefd!
Foto 4. De beroemde muurschilderingen van Pieter van Besten in Café Central.
Foto 5. Een bagel met geitenkaas, bacon en honing van de Goudsche Bagel.

Laatst gewijzigd: 2022-01-17 16:10:13 · Gepubliceerd: 2009-12-15 09:15:30 - 8541